Mezőkeresztes VSE: A nulláról indultak és mára utánpótlásközponttá váltak

Akt.:
A mezőkeresztesiek női kézilabdacsapata. Balról: Adonics István klubelnök, jobbról Atkári Lajos szakmai igazgató-edző
A mezőkeresztesiek női kézilabdacsapata. Balról: Adonics István klubelnök, jobbról Atkári Lajos szakmai igazgató-edző - © Fotó: Magánarchívum
Mezőkeresztes – Ötödik lett a Mezőkeresztes VSE az NB II-es női kézilabda-bajnokságban.

Az Észak-keleti csoportban 22 mérkőzést játszottak a csapatok. A tizenkettes mezőnyben ötvenszázalékos teljesítménnyel zártak a dél-borsodiak, akik 22 pontot gyűjtöttek, és ezzel négy borsodi alakulatot is maguk mögé utasítottak a táblázaton.

Újjászervezték

– Három esztendeje Adonics István klubelnökkel láttunk hozzá a Mezőkeresztes Városi Sportegyesület újjászervezéséhez – kezdte ifj. Palatics Attila elnökségi tag, a kézilabdázók szakosztályvezetője. – Azóta az egyesület már nyolc labdarúgó- és négy kézilabdacsapatot szerepeltet a megyei és az országos-regionális szintű bajnokságokban. Meg­győződésünk, hogy a sport kitörési lehetőséget nyújt a fiatalok számára, ráadásul a hölgyek vonalán ebben a térségben kevés a sportolási lehetőség. Ezért 2014-ben, amikor Mezőkeresztesen megépült az új, kétszáz néző befogadására alkalmas tornaterem, megalakítottuk kézilabda-szakosztályunkat. Három évvel ezelőtt szemléletet is váltottunk: hittünk abban, hogy magunk mellé állítjuk a helyi embereket, és azóta bebizonyosodott, hogy ezen a téren csatát nyertünk.

A keresztesiek első évükben utolsók lettek a megyei női felnőttpontvadászaton, második szezonjukban viszont már az övéké lett az aranyérem. Sokat dolgoztak és kilincseltek annak érdekében, hogy vállalhassák az NB II-es szereplést. A nagyokkal párhuzamosan alakították ki utánpótlásbázisukat, napjainkban így már a junior, az ifjúsági és a serdülősorozatokon is indítanak együttest.

– Itt azonban nem állunk meg – folytatta ifj. Palatics Attila. – Gyerekcsapatokat is szervezünk, ugyanis hosszú távú terveket dolgoztunk ki, a szakosztály jövőjét csak így tudjuk biztosítani. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kézilabda már kisiskolás kortól nagy népszerűségnek örvend a településen és környékén, mi pedig szeretettel várjuk azokat, akik szeretnének kiváló közösségünk tagjává válni.

Tapasztalt edző

Az MVSE-nél a tapasztalt edzőt, Atkári Lajost bízták meg a szakmai munka irányításával, kitűzött céljukat – a 6–8. hely valamelyikének megszerzését – a napokban túlteljesítették, így munkájukkal elégedettek.

– Voltak hullámvölgyeink is, de azért a hasonló játék­erejű csapatok elleni mérkőzéseink többségét megnyertük – összegzett ifj. Palatics Attila. – Nem csupán hazai pályán gyűjtöttük a pontokat, idegenben is értékes győzelmeket arattunk. Tárgyi feltételeink jók: hetente három edzést tartunk a helyi általános iskola tornatermében, viszont játékosaink többsége csak egy-két tréninget vállal munkahelyi és iskolai elfoglaltságok miatt. Gondolunk az átigazolásokra is, de manapság nehéz bárkit is Mezőkeresztesre csábítani, ezért fordítunk nagy figyelmet az utánpótlás-nevelésre. Most még nem gondolunk az NB I/B-s tagságra, számunkra megfelelő az NB II-es sorozat, évek múlva persze ki tudja, miként alakulnak majd a dolgaink.
Hiányposztokra igazolnak

Felnőttcsapatuk keretében mezőnagymihályi, egri, füzesabonyi és emődi játékosok is találhatók, a fiatalok között pedig mezőkövesdiek, mezőnagymihályiak, gelejiek, mezőnyárádiak és csincseiek is vannak. A régió klubjai közül az egri Eszterházy KFSC-vel működnek együtt, a hevesiek két játékosa – kettős igazolással – a mezőkeresztesieket is erősítette. Játékosaik júniusra pihenőt kaptak, a vezetők közben a hiányposztokra próbálnak igazolni, elsősorban átlövőt keresnek. Alapozásukat július-augusztusban kezdik, és néhány felkészülési tornán is szerepelni akarnak.

– Kolodzey Tamás –


Az önkormányzat és a cégek

Az MVSE tanácsadója, pénzügyi menedzsere Palatics Attila, aki a „háttérmunkáról” ezt mondta:

– Természetesen élünk a társaságiadó-kedvezmény, azaz a TAO adta lehetőséggel. Mögöttünk áll az önkormányzat, továbbá segítséget nyújt nekünk néhány környékbeli cég is. Településünkön népszerű a csapat, szép összegre tettünk szert a helyi lakosok felajánlása révén, aztán többen társadalmi munkájukkal segítik céljaink megvalósulását. A polgármesteri hivatal kisbuszt biztosít számunkra, a következő évi TAO-keretből pedig szeretnénk egy saját járművet beszerezni.