Mezőgazdasági körbetartozás – kétegyházi és gyulai gazdák várnak a pénzükre

Tavaly ősz óta vár pénzére az a hat Békés megyei gazda, akik napraforgót értékesítettek egy üzletkötőn keresztül egy felvásárlónak. A terményt a felvásárlónak sikerült eladnia, de a termelők a mai napig nem jutottak a pénzükhöz. Többen közülük a milliós veszteség miatt rokonoktól kértek kölcsön vagy banki hitelt vettek fel, hogy idén vetni tudjanak. A Békés megyei Rendőr-főkapitányság csalás miatt nyomoz.

Összesen csaknem 15 millió lehet a gazdák kára, pedig tavaly egyébként is nyomott áron adták el a termést. Tavaly ősszel nagyon alacsony volt a napraforgó ára, ameddig lehetett, igyekeztek raktárban tartani, hátha feljebb megy az ára – mondta a Független Hírügynökségnek az egyik károsult, a gyulai Hack Ferenc. Végül egy 5700 forintos mázsánkénti árat kínáló üzletkötővel leszerződtek.

Az üzletkötő egy kft-nek adta tovább a napraforgót. A gazdáknak 15 napos fizetési határidőt ígért. A 15 napból végül több hónap lett, karácsony után az üzletkötő közölte a gazdákkal: azért nem fizet, mert ő sem kapta meg a pénzét a kft-től. Mikor a termelők megkeresték a kft-t, annak vezetője közölte: nem fizet az üzletkötőnek, mert az tartozik neki, és egyébként sem a gazdákkal van szerződésben.

A kétegyházi és gyulai gazdálkodók végül idén februárban feljelentést tettek a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon, ismeretlen tettes ellen. Bár akkor azt az ígéretet kapták, hogy áprilisra lezárják a nyomozást, az ügy még mindig nem fejeződött be.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csalás miatt indított eljárást, egy gyanúsítottja van az ügynek, és a nyomozás még tart – közölte Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A károsultak panaszára, miszerint a nyomozás túl hosszú ideje tart, Albert István azt mondta: az eljárás ügyészségi felügyelet mellett zajlik és semmilyen kifogás nem merült fel.