Új autókkal, eszközökkel menthetnek a tűzoltók Borsodban

Akt.:
Átadási ünnepség Miskolcon - Új autókkal, eszközökkel menthetnek a tűzoltók Borsodban
Átadási ünnepség Miskolcon - Új autókkal, eszközökkel menthetnek a tűzoltók Borsodban - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Gépjárműfecskendők és magasból mentő, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által, az önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek 2017. évi támogatására meghirdetett pályázaton elnyert eszközök ünnepélyes átadására került sor december huszonegyedikén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az átadási ünnepségen először Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja mondott beszédet. Mint mondta, az önkéntes rendszernek komoly háttere és múltja van, elhivatottságot jelent minden tagja számára. Munkájukkal megkönnyítik a hivatásos állomány tevékenységét, így támogatásuk szükségessége nem vitatható. „A balszerencsét nem siratni, hanem legyőzni kell!”- fejezte be mondandóját a kormánymegbízott.

uj-tuzolto-autokat-adtak-at04-st

Őt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke követte, aki kitért arra, hogy a lakosság biztonságérzetének növelése elsődleges feladat, így a folyamatos képzések, fejlesztések szükségessége mindenki számára nyilvánvaló. Nagy örömét fejezte ki, hogy számos új szerrel, valamint eszközparkkal bővült a térség mentő-tűzvédelme.

uj-tuzolto-autokat-adtak-at08-st

„A tűzoltó a béke katonája…”- kezdte mondandóját Gulácsi Lajos nyá. tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke. A lakosság védelme a legfontosabb feladat, így örömmel tölti el, hogy számos új eszköz átvételére kerül sor. A szabadidőben végzett tevékenység legnagyobb elismerése az, amikor támogatást vehet át az érintett. Beszéde végén erőt, egészséget kívánt elnök úr és köszönetét fejezte ki a támogatásokért.

uj-tuzolto-autokat-adtak-at06-st

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere kifejtette, hogy ajándékot adni és kapni is jó érzés. Az ünnepi időszak számos ajándékkal lepte meg városát, hiszen több szer védi a térség lakosainak biztonságát a jövőben. A legfontosabb érték a biztonság, amelynek elérése érdekében minden adott. Az önkormányzat kiemelt feladataként kezeli a katasztrófavédelem támogatását, hiszen az év folyamán nagyobb összeget fordított a tűzoltóság korszerűsítésére. Ezzel is köszönetét fejezi ki a hivatásos állománynak az áldozatos munkáért.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői megáldották, illetve megszentelték az új szereket, eszközöket.

uj-tuzolto-autokat-adtak-at07-st

Lipták Attila tű. dandártábornok, megyei igazgató pohárköszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a megye mentő-tűzvédelmének és a lakosok biztonságának további erősítése érdekében gépjárműfecskendőt vehetett át Kazincbarcika Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, Szerencs Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, Ózd Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, Mezőcsát Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, valamint Tiszaújváros Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága 2 db gépjárműfecskendővel, illetve 1 db magasból mentő szerrel gazdagodott. A beruházás a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű KEHOP-projekt keretében valósul meg, célja a magyarországi tűzoltógépjármű-park fejlesztése, a meglehetősen színes paletta egységesebbé tétele. A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani a hatodik alkalom, amikor új járművek kerülnek a rendszerbe.

uj-tuzolto-autokat-adtak-at18-st

Elmondta, hogy idén összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kaptak, a fennmaradó félmilliárd forint pedig a tűzoltó egyesületekhez került. A pályázatot ez év márciusában írták ki, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntes szervezetek is jelentős támogatáshoz jutottak. A pályázó önkéntes tűzoltóságok 18 012 530 forint összértékben kaptak támogatást a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységükhöz szükséges technikai eszközparkjuk javítására, valamint az üzemeltetési költségek és az önkéntes tűzoltók oktatására. Az önkéntes mentőszervezetek összesen 7 241 941 forint értékű támogatást nyertek el, amelyet a feladataikhoz kapcsolódó működési és fejlesztési költségekre, eszközpark fejlesztésre, továbbképzésekre, valamint tevékenységi körük bővítésére fordíthatnak.

ÉM


Megújuló rendőrségi gépjárműpark Borsodban is
Miskolc - Új járőrgépjárműveket adott át Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság használatába 2017. december 20-tól kezdődően 104 darab szolgálati gépjármű kerül. A Skoda, a Mercedes és a Suzuki gyártmányú, rendőri jelleggel ellátott szolgá...

A rendőrség új szolgálati gépjárművei sorakoznak a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2017. december 21-én. Több mint 33 milliárd forintból 2600 új szolgálati gépkocsit szerzett be a rendőrség.
Budapest - Mintegy 33,7 milliárd forint értékben több mint 2600 új szolgálati gépkocsit szerzett be a rendőrség 2017-ben - jelentette be az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség új szolgálati gépjárműinek budapesti átadásán csütörtökön. Papp Károly kiemelte: az új gépjárművek megérkezé...Mezőcsát.
BOON.HU


hirdetés