Mézeskalácsból fonják a kerítést hétvégén Debrecenben

A hétvégén rendezik meg az I. Mézeskalács Fesztivált Debrecenben. A vendégek megkóstolhatják és maguk is elkészíthetik a hagyományos édességet, emellett vicces vetélkedőkön vehetnek részt. Vasárnap pedig megpróbálják felállítani a világ legnagyobb, mézeskalácsból font kerítésének Guinness-rekordját is.

Debrecen több évszázada a mézeskalács-készítés központja, már 1713-ban céhesipari formában űzték a mesterséget a városban. A régi tradíciókat elevenítik fel a hétvégi I. Mézeskalács Fesztiválon a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán. Bemutatkoznak a méz- és mézeskalács-készítők, ki lehet próbálni, hogyan készülnek a tradicionális édességek, a gyerekek pedig mézes-bábos meseelőadásokat nézhetnek meg. A programok mindkét napon ingyenesek – mondta a Független Hírügynökségnek Vajda Mária főmuzeológus, a rendezvény főszervezője.

A fesztiválon több versenyt is rendeznek a különböző korosztályoknak. A gyerekek mézesmadzag vetélkedőn mérhetik össze a tudásukat. A fiatal házasokat a mézeshetesek versenyére invitálják, a szerelmesek pedig kipróbálhatják az igazi édes csókot: megmutathatják, meddig bírnak összetapadni mézzel a szájukban. Emellett a háziasszonyok a saját készítésű mézes süteményeikkel indulhatnak a zsűri és a közönség elismeréséért.

A kétnapos rendezvény leglátványosabb része minden bizonnyal a vasárnap délutáni Guinness-rekordkísérlet lesz, amelynek mottója: “Debrecenben mézeskalácsból fonják a kerítést!” Ennek lényege, hogy a Nagytemplom és a Déri Múzeum környékét körbe állják az emberek kart karba öltve, és a kezükben mézeskalácsszívet tartanak. Így alkotják a szeretet, a békesség és az egyetértés láncolatát, vagyis a jelképes mézeskalácsból font kerítést.

Vajda Mária azt mondta: nem tudnak arról, hogy korábban felállítottak volna ilyen rekordot valahol. Egyelőre azt is csak megbecsülni tudják, hány ember tudja így körbeállni a két patinás épületet. A szervezők ezért 5000 darab mézeskalácsszívet gyártattak le. Azokat, akik szeretnének részt venni a világcsúcs-kísérletben, vasárnap délután fél 4-kor várják a debreceni Déri Múzeum előtt, a Déri téren – tette hozzá.