Friss hírek

2009.05.19. 14:19

Egészségvédelmi termékdíjat vetne ki a cigarettára a NET

<p>Egészségvédelmi termékdíj bevezetését szorgalmazza a dohánytermékekre a Nemzeti Egészségügyi Tanács. Terveik szerint ez dobozonként csak egy minimális összeg lenne, összességében azonban akár több milliárd forint is befolyhatna belőle. A pénzt a dohányzás visszaszorítására és megelőzésre fordítanák.</p>

A Szövetség a dohányzás visszaszorításáért elnevezésű szervezet készített programot a cigarettázás abbahagyását támogató rendszer kialakítására és fenntartására, a javaslatot kedden tárgyalta a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET). Papp Zoltán, a NET elnöke az ülés után elmondta, hogy a tanács támogatja az elképzeléseket. A tervek szerint úgynevezett egészségvédelmi termékdíjat vetnének ki a cigarettákra, aminek összege a doboz cigi árának egy százaléka lenne. Ez tehát egy minimális tétel - néhány forint - összességében azonban több milliárdos bevételt hozhatna. Az elképzelések szerint a pénzt elkülönítetten kezelnék és kizárólag a dohányzás visszaszorítására, illetve megelőzésére költenék.

Jelenleg a dohányosok 42 százaléka le szeretne szokni, de nem kapják meg ehhez a megfelelő segítséget. Pedig több mint 200 erre felkészített szakember és 160 tüdőgondozó tudna közreműködni a munkában, de hiányzik a finanszírozás - mondta Vadász Imre, a Szövetség a dohányzás visszaszorításáért elnöke. A Független Hírügynökség kérdésére hozzátette, hogy több országban ez már bevett gyakorlat, így például Lengyelországban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államok több államában.

Papp Zoltán hozzáfűzte, hogy felkérik Székely Tamás egészségügyi minisztert arra, hogy kezdeményezze a rendszer kialakítását a kormánynál.

A NET egyébként keddi ülésén tárgyalt még az egészségügyi szakképzési rendszerről is. Azt szorgalmazzák, hogy gondolják át a döntéshozók a gyakorlatilag megszűnt egészségügyi szakközépiskolák rehabilitálását, valamint gyorsítsák fel az orvosok és ápolók kompetenciarendszerének kidolgozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!