Mexikó – a Karib-tenger varázslatos paradicsoma

Mexikó – a Karib-tenger varázslatos paradicsoma
Mexikó olyan ország, amely mindenkit felvillanyoz: a napimádókat éppúgy, mint a kultúra iránt rajongókat. Sokszínű, varázslatos és elbűvölő világ vár minket…

A gyarmatosítás idejéből származó festői szépségű városok és tarka indián falvak minden színben pompázó piacai, titokzatos piramisok és a dzsungelben eltűnt városok – a több ezer éves kultúra tanúi. De találunk Mexikóban gyönyörű, pálmákkal szegélyezett strandokat és türkizkék vizet is – no és nem utolsó sorban életvidám embereket.

Kr. előtt 2000 táján a maják népesítették be a Délnyugat-Mexikóban található partvidéki területet, a Yucatánt. A közép-amerikai indián kultúra Kr. u. 200 és 900 között érte el fejlődésének csúcsát. Teotihuacán városa a maga 200 000 lakosával hajdan a világ egyik legnagyobb települése volt. A kereskedelem és a mezőgazdaság a virágkorát élte, melynek először a Hernán Cortes által vezetett spanyol hódítás vetett véget 1519-ben. A magyar turisták mostanában kezdik felfedezni eme varázslatos országot.

A jelenről

Az óriási közép-amerikai ország Guatemalával, az Egyesült Államokkal és Belizzel határos, partjait a Csendes-óceán és a Karib-tenger mossa. Változatos felszíni formákat rejt magában, található itt sivatag, hegyvidék, termékeny alföld és trópusi szavanna is. Éghajlata a felszínnel együtt változik; az ország két szélén forró időjárás uralkodik, az ország belseje sokkal szárazabb és melegebb. Az esős időszak májustól októberig tart általában, a december és a február közötti időszak a leghűvösebb, ilyenkor az északi szél az ország északi részét sokszor csípőssé teszi és a hőmérséklet fagypont alá is csökkenhet.

Látnivalók

Mexikóváros, a főváros 2200 méter magasan fekszik, de levegője ennek ellenére borzasztóan szmogos. (Az esős évszakban a mindennapos délutáni eső kicsit enyhíti a szmogot.) A helyiek többsége beszél angolul, és szívesen elkalauzol minket bármely nevezetességhez, mint például a Zona Rosaba, a Rózsanegyedbe, ahol több száz éves épületek és remek éttermek találhatók. A város történelmi belvárosa a Plaza de la Constitución, itt találhatók Mexikó legrégebbi épületei és templomai. Keleti részén van a Palacio Nacional (Nemzeti Palota), mely ma az elnöki hivatalnak ad otthont. A csodálatos Catedral Metropolitanát 1520-ban építették. Érdemes megnézni az azték piacteret, az Alamedát, a város legnagyobb parkját, a Bosque de Chapultepecet, a Guadalupe Bazilikát és a Plaza Garibaldit is. Az utcákon gyakran láthatunk tipikus mexikói zenészeket, mariachikat.

A Yukatán-félsziget Mexikó egyik legizgalmasabb területe, itt terül el a toltékok fovárosa, Chichén Itzá, amely megőrizte a hosszú ideig tartó maja kultúra emlékeit. A Tollas Kígyókultusz jellegzetes emléke a Kukulkan-piramis. A félszigeten szinte minden látnivaló kőből van. Csodás látványt nyújt a Jaguár-templom és a Harcosok Épülete is, melynek tulajdonképpen csak az oszlopcsarnoka maradt épen, mivel a fából készült szentély leégett. A félszigeten fekszik az Uxmal és a Quintana Roo, melyek szintén világhírű turistalátványosságok.

Acapulcót is érdemes felkeresni, a Csendes-óceán partján elnyúló üdülőparadicsom a világ egyik leghíresebb tengerpartja, remekül kiegészíti a történelmi Mexikóban tett kirándulásokat. A partvidék leghíresebb látnivalója a La Quebrada és a Pie de la Cuesta.

Amit tudni kell

Repülőtér: A vámvizsgálat során egy gombot kell minden Mexikóba érkezőnek megnyomnia. Ha zöldet jelez a gép, az utas minden vizsgálat nélkül tovább haladhat, piros esetén átnézik a csomagokat. Az országba élelmiszert tilos bevinni, ezért azt, ha megtalálják, jogukban áll elkobozni. A repülőtereken és Mexikóvárosban fokozott figyelemmel óvják értékeiket, az ország egyéb területein nem jellemző a lopás.

Éghajlat: A fővárost és környékét kellemes, nem túl meleg hőmérséklet jellemzi. A téli hónapokban, ősszel és tavasszal átlag 25–31 fok. A hegységekben valamivel enyhébb a hőmérséklet, az esőerdőben párás a levegő. A tengerparton párás, fülledt a levegő.
Öltözködés: Érdemes a nyári ruhák mellett egy-egy hosszú nadrágot, pulóvert, vastag talpú, könnyen tisztítható, vízálló sportcipőt is becsomagolni.

Fizetőeszköz: mexikói peso. Utazás előtt érdemes USD-t váltani, mivel Mexikóban kedvezőbb az árfolyama, mint egyéb valutáké. A nemzetközi bankkártyákat mindenhol elfogadják.

Étkezés: Nagyon fontos, hogy csak olyan étteremben étkezzenek, amit külföldieknek is ajánlanak. Az utcán semmilyen ételt, italt, gyümölcsöt ne vásároljanak, a csapvíz fogyasztása sem ajánlott, csak palackozott vizet igyanak!

Gyógyszerek: Ajánlatos magukkal vinni lázcsillapítót, valamint az esetleges gyomorproblémákat enyhítő gyógyszereket, hiszen a klíma- és étrendváltozás miatt szükség lehet rá. Az utazás előtt tanácsos baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.

Mire figyeljenek?

Közlekedés: Mexikó felfedezésének legkényelmesebb és leggyorsabb módja a repülés. A belső repülőjáratok minden ismertebb turistacélpontot érintenek, a repülőjegyek ára azonban igen borsos. Éppen ezért az országban a buszok számítanak a legnépszerűbb tömegközlekedési eszköznek. Olcsók és megbízhatók, érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a sofőrök csak „leintésre” állnak meg, ha a megállóban várakozunk, attól még elsuhanhat mellettünk a busz! Taxit minden városban könnyű találni, a viteldíjra minden esetben alkudni kell.

Gasztronómia: A mexikói konyha három fontos ételen alapszik: a tortillán, a babon és a chilin. A tortilla egy palacsinta formájú, kukoricalisztből és vízből készült vékony lepény, amelynek olyan szerepe van, mint máshol a kenyérnek. A legismertebb mexikói alkohol az erős tequila, amelyet a maguey kaktuszból párolnak. Fogyasztható sóval és citrommal, vagy koktélnak is keverhető.

Ajándéktárgyak: Mexikó vonatkozásában mindenre igaz a tarkaság, összetettség, így az emléktárgyak palettája is igen széles. Akad itt égetett edény, maya naptárt ábrázoló rézmetszet, ezüstékszer, ősi istenségeket formázó fafaragás, de a legkedveltebb portékák a turisták körében a ponchó-ágytakaró-faliszőnyeg funkciót ellátó szőttesek.

Árak: A termékek árainál az egyszer áthúzott dollárjel a mexikói pesot jelenti, a kétszer áthúzott jel az amerikai dollárt.