MEXIKÓI-ÖBÖL: Kiemelik a hibás kitörésgátlót

A BP olajcég pénteken leválasztotta a Mexikói-öbölben felrobbant olajkútról a kitörésgátlót, amelynek meg kellett volna akadályoznia az olajszivárgást – közölte a cég szóvivője. A mérnökök megkezdték a háromszáz tonnás szerkezet felszínre emelését. A kitörésgátlót az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófája kapcsán indított vizsgálatban bizonyítékként használják fel.

A BP szóvivőjének közleményben tudatta, hogy leválasztották a hibás kitörésgátlót az olajkútról, helyi idő szerint kora délután, pénteken. A kulcsfontosságú bizonyítéknak tartott szerkezet felszínre emelése másfél napot is igénybe vehet. A kiemelt kitörésgátlót a katasztrófa okait vizsgáló nyomozóknak adják át, akik azt próbálják kideríteni, hogy a szerkezet miért nem zárta le a kutat a robbanás után.

A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-án robbant fel. A tragédiában 11 munkás vesztette életét. A szerkezet ezután a Mexikói-öbölbe omlott. Helyén 87 napig szivárgott az olaj a tengerbe, összesen 4.9 millió hordó (780 millió liter). A sérült kutat július 15-én sikerült ideiglenesen tömíteni, és ezzel megállítani a további szennyeződést.

Közben az amerikai kormány bejelentette, hogy új kitörésgátlót helyeztek fel a sérült kútra, és így megkezdődhet a kút végleges elfojtása. A BP által fúrt mentesítő akna várhatóan hétfőn éri el a sérült olajkutat, amelyet nehéziszap és cement bepumpálásával fognak végleg lezárni.