MEXIKÓI-ÖBÖL – A Fehér Házi bizottság szeint az érintett cégek felelőtlenek voltak

A Mexikói-öbölben történt olajszennyezési katasztrófa ügyében felállított amerikai kormánybizottság szerint a történtekben érintett három cégnél “hiányzott a biztonságra törekvés igénye, és a katasztrófa előtt súlyos mulasztásokat követtek el” – közölte kedden a BBC.

A bizottság szerint”önelégültség” jellemezte az április 22-én felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt fúrótorony bérlőjét, a BP-t, a torony bérbeadóját, a Transocean-t és a Halliburton cégeket.

A Fehér Ház által kinevezett vizsgálóbizottság társelnöke, Bill Reilly azt mondta, hogy a 11 munkás halálával végződő robbanás, majd a hónapokon át tartó katasztrofális olajömlés egyik tanulsága, hogy az érintett cégeknél “minden szinten reformokra van szükség”. Egy nappal korábban az elsüllyedt Deepwater Horizon nevű torony okozta szennyeződés és a part menti, tengeri olajkitermelés ügyében alakult Nemzeti Bizottság, amely egy másik testület, azt közölte: ők nem találtak arra bizonyítékot, hogy a BP a költségcsökkentés érdekében hozott kockázatos döntéseket.
..
Fred Bartlit, a Nemzeti Bizottság vezetője szerint ez nem jelenti azt, hogy a Deepwater Horizon működése teljesen kockázatmentes lett volna. Hozzátette azonban: az biztos, hogy tudatosan nem áldoztak fel biztonsági intézkedéseket a spórolásért, amit az is bizonyít szerinte, hogy a fúrótorony munkásai nem teszik kockára az életüket, ha így történt volna.
– Független Hírügynökség –