Metrófelújítás – Pótlóbuszok járnak mától a 3-as metró vonalán

Akt.:
Budapest, 2017. november 4. A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló buszok közlekednek a Váci úton 2017. november 4-én. Az Újpest-központ és a Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évig tart.
Budapest, 2017. november 4. A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló buszok közlekednek a Váci úton 2017. november 4-én. Az Újpest-központ és a Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évig tart. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest – Az északi szakasz felújítása miatt pótlóbuszok járnak mától a 3-as metró vonalán, a munkálatok várhatóan 2018 végéig tartanak.

A szerelvények helyett a következő egy évben munkanapokon 20.30-ig a Lehel tér és Újpest-központ között, esténként és szombat-vasárnap pedig a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek. A térségben a fennakadások elkerülésére pótlóvillamosokat indítanak, megerősítették a térség kötöttpályás közlekedését és közlekedési lámpákat hangoltak át.

3metro2Az utolsó, menetrend szerinti szerelvény érkezik Újpest-központ végállomásra Kőbánya-Kispest felől a 3-as metróvonal felújítása megkezdése előtt 2017. november 3-án | MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint ennek ellenére előfordulhatnak majd fennakadások a közösségi és az egyéni közlekedésben is, az utazási idő lényegesen hosszabb lehet a megszokottnál.

A Váci úton például a háromból irányonként egy-egy sávot buszsávnak jelöltek ki, ezért a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban torlódásokra kell számítani.

3metro1Az utolsó, menetrend szerinti szerelvény kigördülése után lezárják Újpest-központ végállomás bejáratát és tájékoztatót helyeznek el a 3-as metróvonal felújítása megkezdése előtt 2017. november 3-án | MTI Fotó: Máthé Zoltán

A BKV a metrópótlásra 59 csuklós autóbuszt állít forgalomba, de az esti és a hétvégi teljes vonalas pótlás idején a pótlóbuszok száma megközelíti a 80-at. A buszok átlagosan 45 másodpercenként indulnak.

3metro3A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló villamos közlekedik Újpesten 2017. november 4-én | MTI Fotó: Máthé Zoltán

Metrópótló villamosként a 12-es 12M jelzéssel a Lehel térig meghosszabbított vonalon közlekedik, a 14-es pedig 14M jelzéssel sűrűbben és hétvégén is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. Gyakrabban indítják az 5-ös és a 7E autóbuszt, a 20E és a 30-as járatcsalád tagjait, a 34-es és a 106-os busz vonalát pedig a Lehel térig meghosszabbították.

Azt ajánlják, hogy a belvárost az utasok a III. kerületből a 19-es és a 41-es villamossal a fonódó villamoshálózaton, illetve a H5-ös (szentendrei) HÉV-vel közelítsék meg.

3metro4A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló busz közlekedik Újpest központjában, az Árpád úton 2017. november 4-én | MTI Fotó: Máthé Zoltán

A naponta félmillió utast szállító 3-as metróvonal felújítása több ütemben zajlik és várhatóan három évig tart. A középső (Lehel tér-Nagyvárad tér) és a déli (Nagyvárad tér-Kőbánya-Kispest) szakasz felújításának indulásáról még nem született döntés.

– MTI –