Metróépítés: csúszás van, kötbér nincs – RTL Klub

Hiába csúszik a négyes metró építése több helyszínen is, eddig egy fillér kötbért sem fizettek a kivitelezők – ismerte el az RTL Klub Híradójának a BKV kommunikációs igazgatója. Az Index internetes hírportál információja szerint a kötbér összege napi harminc ezer euro, vagyis hét és fél millió forint. De ezt csak akkor kellene fizetnie az állomásépítőknek, ha a fúrópajzs miattuk nem tudná építeni az alagutat, a felszíni munkákra nem vonatkozik.

A főpolgármester a múlt héten – amikor kiderült, hogy a Fővám téri metrómegálló felszíni munkái nem fejeződnek be határidőre, és iskolakezdésig nem tudják átadni a rakpartot – még azt mondta: a kötbért és valamennyi lehetőséget fel kell a fővárosnak használni, hogy a Hídépítő által rosszul menedzselt Fővám teret rendbe tegyék. Mostanra azonban kiderült: emiatt kötbért biztosan nem fizet a kivitelező. Az állomásépítőkkel kötött szerződésekben az áll ugyanis, hogy nekik csak akkor kell kötbért fizetni, ha az állomás nincs olyan állapotban, hogy fogadja az alagútépítő pajzsot. Vagyis a felszíni építkezés miatt nem számolhatják fel a napi 30 ezer eurós kötbért.

Regőczi Miklós, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta ezzel kapcsolatban: most jönnek elő ezek a kérdések, nem szembesültek eddig hasonló problémákkal. Váltás történt a DBR metró projekt élén, nyílván ilyen szerződések megkötése volt az egyik oka ennek a cserének.

Regőczi Miklós arról is beszélt, hogy változtatnának a kötbér fizetés feltételein, mert a határidőket csak így tudják betartatni. Az ellenzék szerint a hiányosságért Demszky Gábor a felelős.

A főpolgármester hétfőn nem nyilatkozott, a sajtóiroda tájékoztatása szerint szabadságon van.Sporthírek