Metil-alkohol-mérgezés – Szlovákia visszaküldi a behozatali stop előtt importált cseh szeszt

Pozsony, 2012. október 2., kedd (MTI) – Nem kerülhetnek a szlovák piacra azok a csehországi eredetű szeszes italok, amelyeket a metil-alkohol-mérgezések miatt bevezetett importtilalom előtt szállítottak az országba, és ezeket az italokat várhatóan visszaküldik és kicserélik – közölte Lubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter kedden Pozsonyban.

A miniszter a téma kapcsán tartott tárcaközi egyeztetést követően bejelentette: Szlovákia továbbra sem oldja fel a metil-alkohol-mérgezések miatt a csehországi eredetű szesz behozatalára és forgalmazására vonatkozó tilalmat.
Zuzana Zvolenská, a szlovák egészségügyi tárca vezetője az importtilalom fenntartását azzal indokolta, hogy Csehországban a helyzet továbbra is “kritikus”. Rámutatott: a közelmúltban újabb metil-alkohol-mérgezések történtek. Egyelőre azt sem tudni, hogy a behozatali stop mikor érhet véget, mivel arra vonatkozó időpontról az egyeztetésen nem született döntés.

“Figyelmeztető jelek utalnak arra, hogy nagyon körültekintőnek kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mikor engedhetjük a cseh eredetű szeszt a hazai piacra” – jelentette ki Lubomír Jahnátek.

“Megegyeztünk abban, hogy elébe megyünk annak a lehetőségnek, hogy a korábban behozott cseh szesz összekeveredhessen az új szabályok alapján importálttal” – magyarázta a tárcavezető, utalva arra, hogy az importtilalom feloldása után kizárólag csak az újfajta zárjegyekkel ellátott csehországi szeszes italok kerülhetnek az üzletek polcaira.

Lubomír Jahnátek arról is beszámolt, hogy a tilalom előtt importált, de a piacra már nem került csehországi eredetű szeszt a tilalom feloldása után Szlovákiából visszaszállítják Csehországba. Elmondta: a vámraktárakban levő készletek visszaszállítása nem jelent gondot, de a forgalomba került, és onnan kivont raktárkészletek esetében más a helyzet. Rámutatott: a forgalmi adóval kapcsolatos problémák elkerülése miatt a raktárkészleteken levő alkoholt visszaszállítják, majd egy az egyben új gyártásúra cserélik.

Szlovákia a csehországi metil-alkohol-mérgezésekre reagálva szeptember 18-án vezetett be behozatali és forgalmazási tilalmat a csehországi eredetű, 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italokra. Csehországban már a múlt héten feloldották a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalomba hozatalára vonatkozó tilalmat. Csehországban a pancsolt szesz miatti botrány kirobbanása óta 27-en haltak meg metil-alkohol-mérgezésben, és több tucatnyian szenvedtek mérgezést.

– MTI –