Meteorológia: csütörtök délutántól csapadékos idő várható

Akt.:
Meteorológia: csütörtök délutántól csapadékos idő várható
  Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – A Tiszántúlon csütörtökön még megdőlhet a melegrekord, de a déli óráktól az ország nagy részén megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is lehet – tájékoztatta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-t.

Hozzátette: az országos napi melegrekordot (31,5 Celsius-fok) 1905-ben Orosházán mértek, ennél a Tiszántúlon melegebb lehet.
Török László elmondta: nyugat felől fokozatosan hűvösebb levegő érkezik, csütörtökön napközben országszerte előfordulhat zápor, zivatar – a Dunántúlon, északnyugaton, valamint a Duna-Tisza közén a délelőtti órákban már megérkezett a csapadék – valamint 90 kilométer/órás széllökések is lehetnek.
Közölte: a keleti és középső területeken azonban még tart a májusi nyár, ezeken a részeken akár 32 Celsius-fokos hőmérsékletre is lehet csütörtökön számítani.
A meteorológus tájékoztatása szerint a következő napokban az eddiginél hűvösebb, változékonyabb tavaszi időre van kilátás, hétfőig fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés, ezáltal megközelítjük az ilyenkor szokásos 20-25 Celsius-fok körüli maximumhőmérsékletet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg négy megye – Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, és Békés – kivételével elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a heves zivatarok miatt. Csongrád, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében ezen felül az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár több mint 25-30 milliméter csapadék is hullhat.
Péntekre hét megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyében van érvényben elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetés.