Friss hírek

2009.06.26. 15:17

A Strabag tulajdont szerzett a GySEV-ben EU-kötelezésre

<p>Új kisrészvényese van a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt.-ben: a Strabag AG 5 millió euróért (csaknem másfél milliárd forintért) megszerezte a cég 5,7 százalékát, a Speditions Holding GmbH-tól - tudatta a GySEV pénteken. A kivásárolt cég a Rail Cargo Austria (RCA) leányvállalata, és a tulajdonosváltásra az EU versenyjogi hivatala kötelezte az RCA-t: e feltétellel hagyta jóvá, hogy az RCA megvegye a MÁV Cargo Zrt.-t. A GySEV-ben egyébként nemrég emelt tőkét a többségi tulajdonos magyar állam.</p>

A részvények névértékének ötszörösét fizeti az elsősorban útépítéseiről ismert osztrák Strabag AG a GySEV 5,7 százalékáért a Speditions Holding GmbH-nak - derül ki a vasúttársaság közleményéből. Ennek ára 5 millió euró, csaknem másfélmilliárd forint.

Tavaly december elején érkezett meg a MÁV számlájára az a 102,5 milliárd forint, amelyet a privatizáció után az osztrák Rail Cargo Austria (RCA) fizetett a vasúti teherszállítmányozási vállalkozásért. Novemberben döntött az Európai Unió versenyjogi hivatala arról, hogy megvásárolhatja az RCA a MÁV Cargót. A versenyjogi hivatal azonban kikötötte, hogy az RCA-nak meg kell válnia a GySEVt-től.

Az osztrák-magyar tulajdonú GySEV-ben egyébként bő egy hete emelt tőkét a magyar állam 951 millió forint értékben, pontosabban a Sopron-Szombathely és a Szombathely-Szentgotthárd közötti vasútvonalak mentén lévő ingatlanok és ingóságok apportálásával. Ezzel a magyar állam része 66,5 százalékra nőtt, az osztrák államé pedig 28,6 százalékra csökkent. Az osztrákoknak augusztus végéig van idejük készpénzben megemelni saját részüket, hogy helyreálljon a korábbi tulajdoni arány.

A GySEV 2008-ban az osztrák oldalon 25 millió, a magyar részen 67 millió forint nyereséget ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!