Mesterségem címere „forradalmár” – Családi nap a Szent István téren

Mesterségem címere „forradalmár” – Családi nap a Szent István téren
Miskolc – Március 15-én a Szent István téren megrendezésre kerülő családi napot különösen hitelessé tették az 1848-as forradalom és szabadságharc idejéből visszaköszönő foglalkozások, tárgyak, ruházatok és fegyverek, amelyekből egy körképet mutatunk be a mesterembereket megszemélyesítő szereplők szemével.

Tábori nyomda:

„Itt a nyomdában a 12 pontot nyomtatjuk indigópapírral, dúcnyomással, amivel meg tudjuk mutatni a fiataloknak, hogy régen, hogyan készültek ezek a nyomtatványok és milyen érzés lehetett nyomtatásban látni ezt a fontos dokumentumot. Tavaly is kint voltunk és a standunkat általában nagyon szeretik az emberek, bár az indigónak a hideg nem kedvez.”

Történelmi kvízjáték:

„Ez egy társasjáték, ahol különböző városok kapnak szerepet, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a ’48-as szabadságharchoz. Minden egyes helyszínen könnyebb-nehezebb kérdéseket teszünk föl, amire válaszolni kell. Szerintem ez azért jó ötlet, mert kicsit közelebb hozza a történelmet az emberekhez. A kicsiknek különösen fontos, hogy játékos formában adjuk át az információt.”

marcius_15_csaladi_nap_19

Mesterségbemutató:

„Falra és íróasztalra tehető papírképeket készítek, hobbiból, munka mellett. A legtöbb képet otthon festem, de a Népművészeti Egyesület tagjaként tulajdonképpen bemutatóznunk is kell és ezért vállaltam, hogy itt helyben megmutatom az alkotói folyamatot. Általában városi rendezvényekre kapunk meghívást, vagy más egyesületek invitálására válaszolunk a környező településeken, illetve a saját alkotóházunkban állítunk ki Diósgyőrben.”

Huszárezred:

„Régen nem ilyen harcmodort alkalmaztak a huszárok, mint, amit itt látunk. Mivel lóval rohantak egymás felé, sokkal súlyosabb vágásokat tudtak ejteni egymáson. Amit mi tanítunk az csak a közelharc egy egyszerűsített változata, de ezt is érdemes kipróbálni, mert visszaad valamit a régi kor és a katonaélet hangulatából.”

marcius_15_csaladi_nap_08

Interaktív színház:

„A Montázs Egyesülettel jöttünk, amely drámapedagógiával foglalkozik. Felkértek, hogy osztogassunk Kossuth-kiflit, énekeljünk és szavaljunk. Március 15. Magyarország egyik legfontosabb ünnepe számomra, amikor összegyűlünk, együtt ünnepelünk, és ilyenkor úgy érzem, hogy összetartó az ország. Jól érzem magam ebben a korabeli ruhában, mert így közelebb kerülök magához az eseményhez, történelemhez is.”

– Detzky Anna –


Miskolc - Kossuth szobránál ünnepelt a város és a 19. századba csöppent, aki kiment a Szent István térre. A megye számos pontján megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc vívmányairól és hőseiről. Miskolcon a hivatalos ünnepség keretén belül a városvezetés és az önkormányzati frakciók ...