Friss hírek

2010.01.28. 12:17

Fõvárosi Közgyûlés - Vita a BKV-tarifák csökkentésével kapcsolatos javaslatokról

<p>Nem szavazta meg csütörtöki ülésén a Fõvárosi Közgyûlés, hogy az MSZP, illetve a Fidesz javaslatai a BKV-tarifák csökkentésével kapcsolatban napirendre kerüljenek. Napirenden van viszont egy másik fideszes elõterjesztés, amelyhez az ellenzéki frakció módosító javaslatokat adott be, így a viteldíjakról mindenképpen tárgyal ezen az ülésen a testület. A fõváros gazdálkodásáért felelõs fõpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre szerint a javaslatok populisták, szakszerûtlenek és elfogadhatatlanok.</p>

A fõvárosi MSZP elõterjesztésében az áll, hogy a tanulók, a nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok és az otthonápolási díjban részesülõk 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhassák meg a BKV-vonaljegyeket. A Fidesz által beadott elõterjesztés azt indítványozza, hogy ne lépjen életbe február 1-jétõl a decemberben megszavazott 4 százalékos BKV-tarifaemelés. A két javaslat közül azonban egyik sem kapott csütörtökön elegendõ szavazatot, így nem kerültek napirendre. Az eredeti napirendben azonban már bent volt Kucsák László fideszes képviselõ korábbi elõterjesztése arról, hogy a tanulók fél áron vehessenek BKV-jegyet. Ehhez az elõterjesztéshez nyújtott be módosító indítványt a Fidesz. Így ez a javaslat tartalmazza azt is, hogy ne legyen tarifaemelés február 1-jétõl, illetve hogy a nyugdíjasok is megkapják az 50 százalékos kedvezményt a jegyek vásárlásánál. Az elõterjesztésrõl a napirend szerint csütörtökön délután dönt a közgyûlés.

A fõváros gazdálkodásáért felelõs fõpolgármester-helyettes újságírók elõtt "politikai katasztrófa-turizmusnak" nevezte a BKV-tarifákkal kapcsolatos indítványokat. Ikvai-Szabó Imre szerint a javaslatok populisták, szerinte ezt mindkét oldalról abba kellene hagyni. Az SZDSZ-es városvezetõ emlékeztetett a kormány és a fõváros megállapodására, amely szerint a központi költségvetés 18, az önkormányzat pedig újabb 5 milliárd forintot ad a BKV helyzetének rendezésére. Ennek a megállapodásnak része a 4 százalékos tarifaemelés is. A fõpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: átfogó tarifareformra szükség van, de szakszerûtlen és elfogadhatatlan, hogy ötletszerûen, részenként változtatgatnak a rendszeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!