Mesterházy Attila már idén nyugdíjprémiumot adna – mszp.hu

Akár egyheti nyugdíjuknak megfelelõ prémiumot is kézhez vehetnek idén a nyugdíjasok – mondta csütörtökön Újpesten az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila egy újpesti lakossági fórumon helyes döntésnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszavonását. A politikus beszédérõl az MSZP internetes oldala az mszp.hu számolt be. A nyugellátásról szóló törvény tavalyi módosítása értelmében az egyheti nyugdíjprémiumhoz legalább 4,5 százalékos növekedésre van szükség.

Az Országgyûlés tavaly májusban módosította a nyugellátásról szóló törvényt. A jogszabály módosítása értelmében 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok. Így annyi heti plusz nyugdíjat kapnak az idõsek, ahány százalékponttal a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. 7,5 százalékos növekedés esetén kapnák meg ismét a korábbi 13. havi nyugdíjnak megfelelõ összeget.

A kormány legutóbb 0,2 százalékos visszaesést prognosztizált év végéig, 2011-re pedig 3,7 százalékos növekedéssel számol.. Az egyheti nyugdíjprémiumhoz legalább 4,5 százalékos növekedésre lenne szükség.

A kormányfõ-jelöltet még nem sikerült utolérni, ám a politikushoz közel álló forrásból úgy értesült a Független Hírügynökség, hogy az eseményrõl tudósító újságíró vélhetõen félreértelmezte Mesterházy Attila szavait.