Mesterházy Attila: „A periféria középpont is lehet”

Akt.:
Mesterházy Attila: „A periféria középpont is lehet”
Mesterházy Attila: „A periféria középpont is lehet”
Miskolc – A reményt szeretné visszaadni az MSZP mindenkinek – jelentette ki Mesterházy Attila.

Az MSZP „Reményt mindenkinek!” című országos rendezvénysorozatának első állomásán, Miskolcon adott interjút lapcsoportunknak Mesterházy Attila pártelnök.

Milyen esélyt ad egy ellenzéki összefogásnak a választásokra?

Mesterházy Attila: Nem rajtunk fog múlni. Az MSZP nyitott az összes demokratikus párttal, civil szervezettel való, programalapú együttműködésre. Fő akadálya az LMP választmányi döntése, amely kimondja: egyetlen parlamenti párttal sem fognak össze. Mi újra és újra kinyújtjuk a kezünket.

Lesz-e választási bojkott, ha lesz előzetes regisztrációs rendszer?

Mesterházy Attila: Mi soha nem mondtunk ilyet. Alternatívát fogunk adni a választópolgároknak. A dunaföldvári és soproni sikereink azt üzenik, hogy legyőzhető Orbán Viktor csapata, és hogy az emberek mernek dönteni a saját sorsukról. Mindenhol jó jelölttel és reális programmal fogunk – háztól házig kampányolni.

Milyen a viszonya az MSZP-nek a Demokratikus Koalícióval?

Mesterházy Attila: Ugyanaz, mint az összes többi demokratikus párttal.

Olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy Bajnai Gordont szeretnék felkérni miniszterelnökjelöltnek. igaz ez?

Mesterházy Attila: Mindig bajban vagyok akkor, ha sajtóértesüléseket, híreszteléseket kell kommentálni. A politikában az időzítés nagyon fontos. Nincs még itt a személyi kérdések ideje, de arról mindenkit biztosíthatok: kellő időpontban megnevezzük miniszterelnök-jelöltünket, és az a személy lesz, akivel meg lehet nyerni a 2014-es választásokat.

Mi az, amit ésszerűnek tart az MSZP az új Matolcsy-csomagból, és mi az, amit nem?

Mesterházy Attila: Ez egy megszorító csomag, amely a válságot fogja mélyíteni. Nem erre van szükség, hanem munkahelyteremtésre és igazságos, a gazdagokat jobban adóztató adórendszerre. Mi minden luxus beruházást leállítanánk, és a pénzeket munkahelyteremtésre csoportosítanánk át. A gazdaság kifehérítése cél viszont üdvözlendő.

Ön szerint kell-e az IMF-alku, és milyen áron?

Mesterházy Attila: Sohasem jó, ha egy kormánynak az IMF-hez kell fordulnia. Az mindig valamilyen hibát jelez a gazdaságpolitikában. Ettől függetlenül úgy gondoljuk: ma érdeke lenne Magyarországnak a megállapodás, mert olcsóbban lehetne finanszírozni. Orbán Viktor szerint a piacokról is szerezhető pénz, csak azt nem teszi hozzá, hogy sokkal drágábban. Megengedhetetlen, hogy emiatt egyre növekvő terheket rakjanak az adófizetők nyakába.

Hogyan lehetne fellendülést hozni a mi térségünkbe?

Mesterházy Attila: Sokan vélekednek úgy, hogy Észak-Kelet-Magyarország az ország perifériája. Tágabb horizontban nézve: ez a térség határos Szlovákiával, Ukrajnával, Romániával, tehát egy gazdasági potenciál középpontjában helyezkedik el. Ezt az adottságot mindenképpen ki kell használni és akkor Észak-Kelet-Magyarország centrum is lehet, új gazdasági központ. Ezért írtunk a térségre külön programot úgy, hogy megfordítottuk a korábbi gyakorlatot: alulról felfelé indult a programalkotás helyi szakértők, civil szervezetek bevonásával.

Ön mit kezdene a generációk óta munkanélküli, képzetlen, teljesen lecsúszott rétegekkel?

Mesterházy Attila: A legfontosabb cél a kelet-magyarországi térségben a beruházásélénkítő program, mert az teremt új munkahelyeket. A válsághelyzet kezelésében átmeneti megoldásként a közmunkaprogram, de 4 óra helyett 8 órában, 30 nap helyett 12 hónapon át. Új lehetőségként pedig a mezőgazdaságban is látunk lehetőséget az úgynevezett szociális szövetkezetek formájában.

Van-e képük arról, mi történik a magyar ifjúságban: változatlanul fogékonyak a szélsőjobbos eszmékre?

Mesterházy Attila: A magyar fiatalok fele külföldre akar menni és ráadásul vissza sem akar jönni. Aggasztó a hatalmas elvándorlás és a népességfogyás. Akik nem tudnak kivándorolni, azok csapdában érzik magukat, ettől még frusztráltabbak lesznek, és egy elveszett generáció tagjainak érzik magukat. A kilátástalanság pedig a radikalizmus irányába tolja el őket. A gyűlölet, a düh, az indulat szítása, a kirekesztés nem hoz megoldást, csak a gondjainkat szaporítja. Mi a reményt szeretnénk visszaadni mindenkinek úgy, hogy lássák az emberek, komoly perspektívája van Észak-Kelet-Magyarországnak is. Ehhez reális, megvalósítható, finanszírozható térségi programjaink lesznek, amelyek világos és egyértelmű alternatívát adnak az itt élők problémáira.

Buzafalvi Győző