Mesélt a sír a régészeknek Miskolctapolcán

Akt.:
A feltárás során kiderült, hogy a tufából készült rotundát a XIII. században egy téglafallal erősítették meg
A feltárás során kiderült, hogy a tufából készült rotundát a XIII. században egy téglafallal erősítették meg - © Fotó: Ádám János
Miskolctapolca – A Miskolcz nemzetség tagjai visszajártak Tapolcára temetkezni.

Újabb sírt tártak fel a miskolctapolcai bencés apátság romjainak ásatása során, amiben egy – feltehetőleg a Miskolcz nemzetséghez tartozó – nő maradványaira leltek a régészek.

Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója elmondta, ebben az évben ez volt a harmadik sírhely, amit megtaláltak. Korábban 240 sírt tártak fel, de azok az apátság előtt a tapolcai völgyben álló kör alaprajzó plébániatemplom – rotunda – közelében voltak, amiből arra lehet következtetni, hogy valamennyien a falubeliek maradványi, a most feltárt sír viszont a rotundától északra álló tíz sír egyike, egy kápolna körül, a többi sírtól elkülönülve helyezkedik el.

– A tíz ágra szakadt nemzetség tagjai a XIII. század végén még visszajártak Miskolctapolcára temetkezni – mondta Pusztai Tamás, aki szerint a sír helyzetéből lehet rá következtetni, hogy előkelőség nyugszik benne, a széles medencecsontból pedig kiderül, hogy nő volt az illető, akit keresztény szokás szerint temettek el.

ÉM-SZP