„Mert szeretem a matekot”

Akt.:
Nyílt napok a Miskolci Egyetemen
Nyílt napok a Miskolci Egyetemen - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Miskolci Egyetemmel ismerkedtek a fiatalok csütörtökön és ismerkednek pénteken is.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen diplomát érdemes ma szerezni, de azért jöttünk a nyílt napra, hogy tájékozódjunk – árulták el az Észak-Magyarországnak őszintén az Avasi Gimnázium diáklányai, akikkel a Miskolci Egyetem nyílt napján találkoztunk csütörtökön.

Aztán mégiscsak eszükbe jut, hogy gyakran hallani: a gépész­mérnököknek, a vegyészmérnököknek és az informatikusoknak biztos a jövőjük. De mint mondják, tőlük ezek a pályák távol állnak.

Most megismerem

– Én gazdálkodási és menedzsment szakra szeretnék jelentkezni – mondja Kavicsánszki Olívia. – Tudom, hogy magas a pontszám, de bízom benne, hogy sikerül.

Azért választottam ezt, mert érdekelnek a statisztikák, az elemzések, és szeretem a matekot. A Miskolci Egyetemről még nem sokat tudok, de gondolom, most megismerem az intézményt. Azért megpróbálom valamelyik budapesti egyetemet is – jegyzi meg Olívia.

Barátnője, Lengyel Fanni is a gazdálkodási és menedzsment szakot nézte ki magának. – Azt pontosan nem tudom, hogy mivel foglalkoznak a közgazdászok, de remélem, itt ez is kiderül.

Ha nem lesz elég felvételi pontom? Úgy hallottam, hogy akkor érdemes felsőoktatási szakképzésre jelentkezni, és két év után átvesznek az alapképzésre. De ez nem biztos, hogy így van — teszi hozzá gyorsan Fanni.

A lányok bizonygatják: szerintük nem az számít, hogy mit érdemes tanulni, hanem azt, hogy mi érdekli őket.

Duálisan

A nyílt napon nemcsak érdeklődő diákokkal és az egyetem karainak képviselőivel találkoztunk, hanem azon cégek képviselőivel is, melyek a Miskolci Egyetem friss diplomásait keresik.

A Sicta Kft. HR vezetőjétől, dr. Szekeres Árontól megtudtuk: multinacionális vállalatként a világ több országában vannak jelen. Magyarországon Felsőzsolcán alumíniumöntödét és -megmunkáló üzemet működtetnek, ahol a világ meghatározó gépjárműveibe turbókompresszorokat és turbómotorokat gyártanak. Körülbelül 330 ember dolgozik a felsőzsolcai üzemben.

– Évek óta nagyon szoros a kapcsolatunk a Miskolci Egyetemmel, alapító tagjai voltunk az intézmény öntészeti duális képzésének. Most a középiskolások körében szeretnénk népszerűsíteni az öntész duális képzést.

Cégünkhöz egyébként keresünk gépészmérnököket és közgazdászokat is. Jelenleg 20 üres álláshelyünk van, melyeket friss diplomásokkal fel tudnánk tölteni – jelezte dr. Szekeres Áron.

Hegyi Erika


Ma folytatódik a nyílt nap

A Miskolci Egyetemen még ma is nyílt napot tartanak. A középiskolák végzősei laborlátogatásokon, látványos kísérleteken, nyitott tanórákon, mintatárgyaláson vehetnek részt. Tájékozódhatnak arról is, hogy milyen képzéseket nyújtanak az egyes karok, milyen lehetőségek rejlenek a duális képzésben, hogyan kell kiszámítani felvételi pontszámaikat, és hogy hogyan tanulhatnak külföldön a különböző ösztöndíjak segítségével. A nyílt napon 27 vállalat is részt vesz kiállítóként, hogy a fiatalok lássák, milyen lehetőségeik vannak az elhelyezkedésre a végzés után.