Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme

Dr. Fodor Ferenc
Dr. Fodor Ferenc - © Fotó: Magánachívum
Sárospatak – „Advent Isten eljövetele, nem a várakozásunk” – mondja dr. Fodor Ferenc, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia főiskolai docense, a Sárospataki Református Egyházközség lelkipásztora.

– „Mi lenne velünk, ha ránk lenne bízva a vele való találkozás? Jövetele azt jelenti, ő van a jövendőnkben. Nem dolgok és események, hanem Ő. Isten a jövendőnk. Róla mondja az apostol, hogy: Megjelent, ez azt jelenti, kegyelme látható lett az életünkben. Hogy miképpen lehetséges, egy történet megmagyarázza. A lelkész megkérdezte a gyerekeket, kik a szentek. Egyikük azt mondta, azok, akiken átvilágít a nap. A katolikus templomok szenteket ábrázoló ablakaira gondolt. Nagy igazságot mondott ki. A kegyelem úgy válik láthatóvá az életünkön, hogy átvilágol rajta közelsége, s ez a tetteinken, a szavainkon láthatóvá lesz. Nem azt tesszük, ami elvárható, hanem valami mást.

– Isten válik láthatóvá ilyenkor az ember életén. Az üdvösség annyit tesz, mint tágasság. Isten úgy idvezít, hogy tágasságra vezet. Ajtót nyit, ahol bezártság van. „Kicsoda zárta el ajtókkal a tengert?” – kérdezi Isten Jóbtól (38,8). A régiek úgy képzelték, a tengerek és a szárazföld határán ajtók és zárak vannak, hogy a víz ne mehessen tovább. Isten nemcsak a tengerre képes zárakat tenni! Gyötrő helyzeteket is „bezár”, új lehetőségeket „nyit” ott, ahol jövőkép nincs. Ez a kegyelem mindenkire kiterjed. Arra is, akit nem szívlelünk. Ajándék, amit nem tudunk ellentételezni. Eszter könyvében olvassuk, ha valaki hívatlanul ment a király elé, azt a király kivégeztethette. Eszter egy szorító helyzetben mégis odament. A király a kegyelem jeleképpen kinyújtotta felé az aranypálcáját. Eszter megérintette, jelezve, hogy a király kegyét köszönettel vette. Ma a kinyújtott aranypálca az igehirdetés. Az érintés pedig az imádság. Kimondani, hogy köszönöm. Fogadjuk hát el – mondja dr. Fodor Ferenc.

– ÉM –