Mérsékelték a terrorfenyegetettségi szintet Brüsszelben

Brüsszel – Kettes fokozatúra mérsékelték a belga főváros és környéke terrorfenyegettségi szintjét a biztonsági szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök körében. Az ország nagyobb tömegeket vonzó helyszínein ugyanakkor marad a hármas riasztási szint – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről, és a belga titkosszolgálatok arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a következő napokban támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait. Másnap elfogtak két, merényletre készülő feltételezett terroristát is, akik állítólag az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén.

Ennek ellenére a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget nem rendelték el, mert a szakhatóságok úgy látták, nem áll fenn “közvetlen veszély”, azonban fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére.

Biztonsági okokból, a terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot is, amelyet tavaly nagyjából százezer ember nézett meg.

– MTI –