Mernek nagyot álmodni az újvárosiak: olimpiára készülnek

Dobogón az ifjúsági Eb-n
Dobogón az ifjúsági Eb-n - © Fotó: Fróna Judit
Tiszaújváros – A rövidpályás gyorskorcsolyázók remek példát mutatnak a Tisza-partiaknak.

A megalakulásának 25. évfordulóját idén ünneplő Tiszaújvárosi Triatlon Klub vezetése, versenyzői ebben az esztendőben is szeretnének nagy lépéseket tenni azon az úton, melynek legfőbb célja az ötkarikás játékokon való szereplés.

– Egy meglehetősen jó 2016-os szezont tudhatunk magunk mögött – kezdte beszélgetésünket Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. – Nemzetközi sikereink közül Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor junior Európa-kupa dobogós helyezéseit, Dévay Márk világkupa 8. helyét, Lehmann Bence junior Eb 9. helyét valamint az ifi Eb-n elért két egyéni 4. helyünket és a mix-váltóval kivívott ezüstérmünket emelném ki. Ez utóbbira azért is vagyunk büszkék, mert a négytagú magyar válogatottból hárman – Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor – klubunkat képviselték. A mexikói junior világbajnokságon Lehmann Csongor 13. és Leh­mann Bence 17. helye olyan eredmény, melyre 10 éve nem volt példa a magyar triatlonban. A fent említett eredményeinkre a neves külföldi szakemberek is felkapták a fejüket. Itthon 15 egyéni és 21 csapat magyar bajnoki arany­éremmel zártuk a tavalyi évet. A csapataranyakban ráadásul jó páran többszörösen is érdekeltek voltak, ami a klub erejét mutatja, hiszen nem 1-2 versenyző hozza az eredményeket, hanem sokan, vagyis az átlag is megfelelő. A Magyar Triatlon Szövetség „Év sportolója” választásán a különböző kategóriákból hétben hoztuk el a díjat. A 2016. évi eredmények alapján idén 11 válogatott versenyzőnk van, közülük négyen az olimpiai keret tagjai. A „Tokió 2020” keretben szereplő Putnóczki Dorka, Dévay Márk, Lehmann Bence, Leh­mann Csongor lényegesen több versenyzési, edzőtáborozási lehetőségre számíthat a szövetségtől is. A rövidpályás gyorskorcsolyázók remek példát mutatnak arra, hogy minél több és színvonalasabb nemzetközi versennyel hogyan lehet mind jobb eredményeket elérni.

Kihagyhatatlan táborok

– Ami a 2017-es jó szerepléshez szükséges, szakmai szempontból kihagyhatatlan edzőtáborainkat illeti, Dévay Márk és Lehmann Bence január 29. és február 12. között Rio Maior-ban, a portugálok olimpiai edzőközpontjában az ottani szakmai vezető, a többek között a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Vanessa Fernandezt felkészítő Sergio Santos közreműködésével készülhetett – folytatta az MTSZ szakmai alelnökeként is tevékenykedő sportvezető. – Az úszást teljes mértékben a kinti csoporttal, míg a futást és kerékpározást fele részben végezhették el velük együtt. Hankó Dávid és Orosz Gergő február 4–25. között Cipruson, kerékpáros központú edzőtáborozáson vesz részt. A hosszútávú tekerésekben a Mogyi SE ötöse, Ifj. Faldum Gábor, Király István, Czigány András, Karai Botond, Flander Márton is csatlakozik a mieinkhez. A bulgáriai Belmeken városában Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor, valamint Mátyus Lili Balogh Bence vezetésével három héten át magaslati körülmények között gyakorol.

Újabb nagy lépésekkel

– Idén – a tavalyihoz hasonló hazai sikerek mellett – az elit kategóriás viadalokon Lehmann Bencétől, Dévay Márktól és a nagyatádi Ironmanen hosszútávon bemutatkozó Hankó Dávidtól várunk szép eredményeket – hangsúlyozta Lehmann Tibor. – Augusztus 5-től a Velencei-tónál rendezik meg az U23-as korcsoport triatlon Európa-bajnokságát, ahol Márk és Bence is esélyes a top 10-be kerülésre. Ide kapcsolódó tiszaújvárosi érdekeltségű hír, hogy a versenyigazgatói posztot Nagy Alpár töltheti be. Elsőéves juniorként is top 10-es helyezést várunk a kontinensviadalon Putnóczki Dorkától és Lehmann Csongortól. A junior Európa-kupákon – az említett két sportolón kívül – Jakab Ilka, Mátyus Lili, Szegedi Sára okozhat kellemes meglepetést. Tavaly Dévay Zsombor 6. lett az ifjúsági Eb-n, ebben az évben reális elvárás tőle az éremszerzés. A fentieken kívül szép számban vannak olyan sportolóink, akik nemzetközileg még nem lépnek porondra, de aprólékosan megtervezzük az ő fejlődésüket is. Álszerénység nélkül, már most nagyon eredményes klubnak mondhatjuk magunkat, de véleményem szerint még sokkal nagyobb lehetőségek állnak előttünk. Mertünk és merünk nagyot álmodni, amikor a 2020-as és a 2024 ötkarikás játékokat „beikszeltük” a naptárunkba. Az eddigiek mind-mind egy állomást jelentettek az oda vezető úton. Jól építkezünk, időarányosan jó helyen állunk! A továbblépésnek, a fejlődésnek felépítettük a struktúráját a klubban, mely az országos módszertan meghatározó részét is képezi. Mindezt persze felelősségteljesen működtetni kell. Kollégáim, Fodor Ágnes, Balogh Bence, Baráth Tamás, Filep Csaba, valamint jómagam arra törekszünk, hogy a jövőben is minden rendben legyen. Törekvéseinket elsősorban Tiszaújváros önkormányzata és az MTSZ segíti, támogatja.

ÉM-SZIS


Rendezvények

A klub 2017-es rendezvényeit illetően már javában készülnek a várhatóan áprilisban startoló Jabil 3próba szabad­idősport-eseménysorozatra. Május 20–21-én jöhet a 26. Tisza Triatlon a klubcsapat országos bajnoksággal, egyéni ranglistaversennyel és az újrainduló Olimpiai ötpróba triatlonos felvonásával. A 19. Triatlon Nagyhéttel július 15–23. között várják a sportbarátokat, akiknek igyekeznek még a tavalyinál is színvonalasabb, változatosabb programokat kínálni.