Merkel lassított a grúz NATO-csatlakozás ügyében

Túl korai volna Grúziának és Ukrajnának NATO tagsági akciótervet (MAP) ajánlani – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Szentpétervárott, miután megbeszélést folytatott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Merkel kijelentette, hogy Grúzia területi egysége nem vitatéma.

Orosz politikusok korábban egyértelművé tették, hogy ellenséges lépésnek tartanák az Észak-Atlanti Szövetségtől, ha soraikba emelné az ukránokat és a grúzokat.

A NATO tagjai közé máris számos kelet-európai – vagyis Oroszországhoz közel fekvő – állam tartozik, amely korábban a Moszkva által kontrollált Varsói Szerződéshez tartozott.

A német kancellár a Medvegyevvel az oldalán tartott sajtótájékoztatón azt is leszögezte: “úgy hisszük, hogy Grúzia területi egysége nem egy megvitatandó téma”.

Németország Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, és a nyugat-európai országok közül Moszkva legközelebbi szövetségese. A két ország vezetői hagyományosan évente egyszer találkoznak. Idén csak egy napra érkezett Merkel, és a szokásosnál kevesebb miniszterrel. Németország élesen bírálta az oroszok grúziai katonai fellépését augusztusban.Sporthírek