Merkel: jelenkori kötelességekre figyelmeztet a roma holokauszt

Berlin, 2012. október 24., szerda (MTI) – Az emberi méltóság védelmének kötelezettségére figyelmezteti a jelenkor nemzedékeit az európai szintik és romák ellen a nemzetiszocializmus idején elkövetett népirtás – mondta a német kancellár szerdán Berlinben.

Angela Merkel a náci korszakban meggyilkolt európai szintik és romák németországi emlékművének felavatásán ünnepi beszédében Roman Herzog korábbi német államfőt idézve hangsúlyozta: a totalitarizmus ellen nem akkor kell elkezdeni a harcot, amikor hatalomra jut, hanem amikor először felüti a fejét. Ezért mindig figyelni kell, és lépni kell, amikor megjelennek gyűlöletet hirdető eszmék.

A civilizáció, a kultúra és a demokrácia alapja, hogy “nem fordítjuk el a tekintetünket, amikor megsértik az emberi méltóságot” – mondta a német kancellár. “Ezzel tartozunk a halottaknak és a túlélőknek” – tette hozzá.

A szintik és romák elleni “kegyetlen népirtásról” túl későn és túl kevéssé vett tudomást az utókor, és gyakran ma is kirekesztés a sorsa a legnagyobb európai kisebbség tagjainak – mondta Merkel, hangsúlyozva, Németország az EU-ban és az EU bővítése során is mindent megtesz a szintik és romák jogainak védelméért.

A brandenburgi kapu és a Reichstag – a törvényhozás alsóháza, a Bundestag épületének – tőszomszédságában elhelyezett emlékmű Dani Karavan izraeli képzőművész munkája. A művész a ligetes területre egy kör alakú, fekete gránitmedencét tervezett, amely néhány centiméterre kiemelkedik a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci rezsim idején a romákat és szintiket megbélyegző háromszög alakú jelvényre. Ezen minden nap elhelyeznek egy szál friss virágot.

A német kormány 1992-ben kötelezte el magát a náci uralom alatt Európában meggyilkolt legkevesebb 500 ezer szinti és roma előtt méltó módon tisztelgő nemzeti emlékmű létrehozására. Az avató ünnepségen Romani Rose, a szinti és roma holokausztban viselt német felelősség elismeréséért évtizedekig küzdő Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa elnöke hangsúlyozta: az emlékmű összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Megőrzi a holokauszt emlékét, és figyelmeztet arra, hogy a cigányellenséggel szemben éppen úgy harcolni kell, mint az antiszemitizmus ellen.

Németországban és Európában a szintiket és romákat “új és egyre erőszakosabb rasszizmus” sújtja, amely “a felszínen ugyan a mi kisebbségünket fenyegeti, valójában viszont a demokrácia és a demokratikus értékek ellen irányul” – mondta Romani Rose.

Az ünnepségen részt vett többek között Joachim Gauck német államfő és Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A résztvevők között volt Magyarországról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

Az ünnepség nyitányaként Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművész adott elő részleteket In Memory of My People (Népem emlékére) című darabjából. Az emlékmű felavatása köré szervezett eseményeket este koncert zárja a német fővárosban. Ennek programját is Snétberger Ferenc állította össze. A hangverseny első részében a Concerto Budapest Zenekar játszik, a második részben pedig bemutatkoznak a felsőőrsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.

– MTI –

Címkék: ,