Merkel-Gyurcsány találkozó – reformok, kutatásfejlesztés és Schengen is szóba került

Budapesten nyit képviseletet a kutatások és fejlesztések terén fontos szerepet játszó Frauenhofer Társaság – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután eszmecserét folytatott Angela Merkel német kancellárral kedden. A két politikus tárgyalásán egyebek mellett a két ország reformjai és Schengen kérdése is szóba került.

Gyurcsány Ferenc az eszmecsere utáni sajtótájékoztatón bejelentette: a Frauenhof társaság Magyarországon hoz létre kutatóintézetet a közeljövőben. A miniszterelnök hozzátette: az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása óta nem volt olyan ország, mint Németország, amely gazdasági kapcsolatok terén ennyire kötődne Magyarországhoz. A kormányfő beszélt arról is, hogy a két ország reformjai mellett szóba került a Magyarországra illegálisan behozott német szemét ügye, a német-magyar munkaerőpiac kérdései és Schengen-t is megemlítették tárgyalásuk során. Külpolitikai témák közül röviden beszéltek Koszovóról és Afganisztánról is.

Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy Németország mennyit köszönhet Magyarországnak az 1989-es határnyitás miatt. A nyugat-balkáni rendezésről a német kancellár elmondta: Magyarországtól sokat lehet tanulni, de nem kell kijelölni közvetítő országként. Merkel még intenzívebb együttműködést ígért uniós kérdésekben is. A német kancellár utólag köszöntötte Magyarországot a nemzeti ünnep alkalmából és megemlítette, hogy ő is evett egy szeletet az Ország Tortájából.

A keddi volt egyébként Angela Merkel első magyarországi látogatása. Délelőtt fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában, majd Gyurcsány Ferenc kormányfő után Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével találkozott a Parlamentben. Délután a német kancellár előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen is.