Merkel: a Közel-Keletnek meg kell ragadnia a megbékélésre nyíló lehetőséget

Angela Merkel német kormányfő szerint az izraeli és a palesztin vezetőknek meg kell ragadniuk a megbékélésre kínálkozó ritka alkalmat a Közel-Keleten. Merkel asszony Izraelben találkozott a palesztin államfővel, Mahmud Abbásszal és a zsidó állam miniszterelnökével, Ehud Olmerttel. Kijelentette, hogy a Közel-Keletnek élnie kellene azzal a lehetőséggel, amelyet az Arab Liga pár napja előterjesztett kezdeményezése kínál.

“Igazi esély van a megoldásra, ezért meg kell ragadnunk a lehetőséget” – mondta Angela Merkel német kormányfő, az EU soros elnöke.

Az Arab Liga csütörtöki javaslata szerint az arab államok hajlandók elismerni Izrael létét, ha a zsidó állam kivonul az 1967-ben elfoglalt arab területekről, hozzájárul egy palesztin állam megalakulásához és engedélyezi a palesztin menekültek hazatérését.

Egy nappal később Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azt mondta, ha az arab országok elismerik Izraelt, akkor a zsidó állam 5 éven belül a térség minden, államával békét tudna kötni.

Angela Merkel szombat délután II. Abdullah jordániai királlyal vitatta meg az Arab Liga javaslatát, majd még aznap Izraelbe érkezett.

Merkel asszony felszólította a két hete alakult palesztin kormányt – amelyet a radikális Hamász mozgalom vezet, de a mérsékelt Fatah mozgalomnak is vannak benne miniszterei -, hogy egyértelműen mondjon le az Izrael elleni erőszakról, ismerje el a zsidó állam létét, és fogadja el magára nézve kötelezőnek a korábbi békeszerződéseket.

Merkel izraeli látogatása után Libanonba utazik, ahol tárgyal a Nyugat-támogatta Fuad Sziniora miniszterelnökkel, illetve a Szíria-barát parlamenti elnökkel, Nabih Berrivel.