Mérgező gyógyszerek előállítói a bíróság előtt Kínában

Bíróság elé állítottak öt embert Kínában, mert olyan gyógyszert forgalmaztak, amelyben mérgező vegyianyag volt és ez 13 beteg halálát okozta. A per megkezdéséről csütörtökön számolt be a Hszinhua, állami hírügynökség.

Az öt vádlott egy északkelet-kínai gyógyszergyár vezető beosztású alkalmazottja volt. Egyikük 2005 őszén olyan gyógyszer-alapanyagot vásárolt, amely mérgező diglikolt tartalmazott. A beszerző nem ellenőrizte, hogy az eladó jogosult-e efféle anyagokat árulni, egy másik vádlott pedig elmulasztotta az alapanyag vegyi ellenőrzését.

Az alapanyag felhasználásával gyógyszert készítettek máj- és epehólyag-betegségek kezelésére és azt 2006 áprilisában 15 betegnek be is adták. A páciensek közül 13-an néhány napon belül meghaltak, veseelégtelenség miatt.

Az ügyészség szerint a gyárat még a gyógyszer első felhasználása előtt értesítették arról, hogy az alapanyag mérgezett, de a vádlottak nem törődtek a figyelmeztetéssel. Azt egyébként az ügyészség nem közölte, hogy ki és milyen vizsgálatok alapján figyelmeztetett a mérgezés veszélyére.

Kínában a mostani már nem az első ügy idén, amelyben a gyógyszeripart átszövő korrupció és hanyagság ellen lépnek föl a hatóságok. Júliusban kivégezték az Állami Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal volt vezetőjét, mert milliós összegekért vizsgálatok nélkül engedélyeztetett olyan gyógyszereket, amelyek később mérgezőnek bizonyultak.