Mérgező élelmiszer-adalék kerülhetett Magyarországra

Élelmiszer
Élelmiszer
Az állategészségügyi hatóság vizsgálja, van-e a magyar boltokban azokból a termékekből, amelyekhez esetleg felhasználták az elmúlt héten egy svájci cégtől kikerült, az egészségre veszélyes anyagot tartalmazó élelmiszer-adalékot.

A svájci cég még július 25-én értesítette a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt a lehetséges veszélyről. Az üdítőitalokhoz is használt guargumi, ami a svájci cégen keresztül, indiai gyártótól érkezett, a megengedett határértéken felül tartalmaz az egészségre veszélyes dioxint – áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményében.

Az adalékanyagot Indiában gyártották és egy svájci cégen keresztül Magyarországra is kerülhetett belőle. A svájci forgalmazó még július 25-én az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) keresztül értesítette a magyar hatóságokat.

Magyarországon az állategészségügyi hatóság vizsgálja, hogy érkezett-e az országba a kifogásolt anyagból, és ha igen, került-e már a boltokba az adalékanyag felhasználásával készült termékekből.

Az esetről eddig azért nem tájékoztatták a lakosságot, mert a Magyarországra érkező évi háromezer hasonló riasztás egy része az első információk pontosítása után valótlannak bizonyul. Az embereket csak akkor kell rögtön tájékoztatni, ha az adott termék már kikerült az üzletek polcaira. A mostani esetben még tartanak a vizsgálatok és az eredményekről még nem tájékoztatták a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt – tudta meg a Független Hírügynökség a hivatal közleményéből.

A szabályok szerint a hibás árunak a visszahívása a kereskedelemből, a forgalomba hozó vállalkozás feladata. A svájci cég egyébként már értesítette üzletfeleit, hogy zárolják a kétes minőségű szállítmányt.

A guargumit egyébként főleg üdítőitalok stabilizátoraként, illetve egyes élelmiszerekben sűrítőként használják, ebbe került a dioxin vegyületcsoportba tartozó anyag. A dioxin – ami egy klórtartalmú vegyület – általában vagy a környezetből, vagy technológiai hiba folytán kerül az élelmiszerekbe. Dioxin a természetben eredetileg nem volt, csakis az ipari tevékenységek miatt kerültek az ebbe a vegyületcsoportba tartozó anyagok a környezetbe – és onnan esetlegesen az élelmiszerekbe, vagy a porszemcsékhez kapcsolódva bárhová.

Az emberi szervezetbe jutva az első tünetek a bőrön, kiütések formájában jelentkeznek, nagyobb dózis esetén az idegrendszer és az immunrendszer is károsodik. A dioxin hosszútávon rákot okoz. Dioxin, azaz egyfajta klórvegyület keletkezik – és kerül a környezetbe – például a papíriparból, egyes kohászati eljárások alatt, hulladékégetéskor, fáradtolaj-tüzeléskor, vagy kábelégetéskor is.