Mérgező bogyók Nyíregyháza utcáin?

Mérgező bogyók Nyíregyháza utcáin?
Mérgező bogyók Nyíregyháza utcáin?
Nyíregyháza – Az ősz beköszöntével egyre több színpompás terméssel találkozhatunk. Ezzel egyidejűleg a gyerekek is felfedezik a természetet, s gyakorta olyan bogyókat is megkóstolnak, amelyeket nem lenne szabad. Van közöttük olyan is, amelyből mindössze négy szemet kell elfogyasztani ahhoz, hogy a gyermeki játék halállal végződjön.   Mégis melyek ezek a termések? A SZON utánajárt! 

A témában Nagy Zoltánt, a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kert kertvezető-helyettesét kérdeztük. A fiatalembertől megtudtuk, hogy sokkal több mérgező növény vesz minket körül, mint azt gondolnánk. Természetesen a felnőttek csak ritkán kerülnek közelbe ilyen növényekkel, de a gyerekek sokkal veszélyezettebbek. Ők ugyanis a szép piros bogyókat vagy akár a szúrós csattanó maszlag termését is megkóstolhatják. Az utóbbira nem is olyan régen volt példa, amikor kisiskolások kerültek bódult állapotba a burgonyafélék családjába tartozó csattanó maszlag termésétől. Nagy Zoltántól megtudtuk, hogy a burgonyafélék családjába tartozó növények többsége mérgező, így a burgonya termése, de akár a zöld paradicsom is tartalmaz méreganyagot. Ebbe a családba tartozik a Csucsor, vagy más néven Enciánfa is. Ennek a növénynek a termése mérgező, így hívjuk fel a gyermekek figyelmét arra, hogy a dísznövényként is tartott Enciánfa termését még véletlenül se kóstolják meg.

Mennyire mérgező?

Csattanó maszlag – minden része mérgező

Ricinus – termése halálosan mérgező

Csíkos kecskerágó – termése mérgező

Leander – minden része mérgező

Csucsor-Enciánfa – termése mérgező

Thuja – levélcsúcsa, termése mérgező

Aranyeső – termése mérgező

Magyal – termése mérgező

Talán a Magyarországon fellelhető növények közül a Ricinus a legveszélyesebb. Elég négy szemet elfogyasztani a magjából ahhoz, hogy halálos mérgezést okozzon. A 3-4 méter magas növényt jellemzően dísznövényként szokták tartani.

A Csíkos Kecskerágó élénk piros színű termésével hívja fel magára a figyelmet, amelyről sejthetjük, hogy a figyelemfelhívó szín ez esetben a mérgező mivoltára utal.

A Ricinushoz hasonlóan különösen mérgező növény a Tiszafa, amelynek a magját körülvevő piros burkolaton kívül minden része mérgező.

Számomra a legmeglepőbb, hogy a sokak kertjét díszítő Thujafélék fiatal hajtása és toboztermése is egyaránt mérgező.

Első hallásra szintén meghökkentő volt, hogy az Aranyeső termése is mérgező hatású, amelyet legutóbb elfogyasztva kilenc kíváncsi óvodást kellett kórházba szállítani. Nagy Zoltán ehhez az információhoz hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a népnyelvben gyakorta előfordul az Aranyeső megnevezést, ez nem a kertekben előforduló sárga virágú növényt jelöli. Annak neve ugyanis az Aranyvessző, amely egyáltalán nem mérgező, sőt gyógynövényként tartják számon.

Talán ebből az összeállításból is látszik, hogy a szülőknek érdemes odafigyelniük a környezetükre és megtanítani a gyermeküknek, hogy nem szabad mindent megkóstolni, ami a szabadban termett…

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-