Mérgezõ játékok Magyarországon is

Magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, melyekben az egészségügyi határértéket meghaladó lágyító anyag, ftalát van. A ftaláttal érintkezõ gyermekeknél megnõ az asztma és az allergia kialakulásának veszélye. A magyar érintettségrõl a RAPEX, vagyis az Európai Unió központi piacfelügyeleti információs rendszere tájékoztatta az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatalát. Két gyerekjátékról van szó, egy “pretty pony” nevû lila pónilóról és egy neonzöld békáról.

A ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportja, melyeket mûanyag termékek, így a többi között gyermekjátékok lágyítására is alkalmaznak. A megengedettnél magasabb koncentrációban mûanyag-lágyítót tartalmazó termékek izzadságtól, nyáltól kioldódva, majd a bõrbõl felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnõ az asztma és az allergia kialakulásának veszélye – tájékoztatott kedden az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézete az érintett forgalmazónál ellenõrzést végez, és ha a terméket forgalmazzák, akkor megtiltja a termékek árusítását.Sporthírek