Mérges pókok Budán

Az első hírekkel ellentétben nem 1, hanem 7 mérges pókot találtak szombat este egy XII. kerületi társasházban Budapesten. Két lakásból gyűjtötték össze a fekete özvegyeket, amelyek közül a nőstények marása halálos is lehet.

A pókok 1-2 centisek voltak, a lakók kérésére valamennyit elpusztította a katasztrófavédelem munkatársa. Azt nem tudni, honnan kerültek a lakásokba. Nem észak-amerikai, hanem európai fekete özvegyeket találtak a két budai lakásban.
Befogójuk nem tudta meghatározni a nemüket. Ez azért lett volna fontos, mert a nőstények mérge lehet halálos, a hímek veszélytelenek. Európai fekete özvegy egyébként Magyarországon is él, bár itthon nem honos: eddig Pécs és Komló környékén találtak példányokat.

A pókokat két, egymás alatt lévő lakásból szedték össze, az utolsót vasárnap hajnal 1 órakor fogták be – mondta a Független Hírügynökségnek Both Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vadállat-befogója. A fekete özvegyeket rovairtószerrel pusztították el. Valószínűleg azért költöztek be a budai lakásokba, mert meleg helyet kerestek. Apró termetük miatt nem volt nehéz beszökniük, akár déli gyümölcsök között is beköltözhettek.

Magyarországon nincs ellenszérum a fekete özvegy csípésére, mivel még a budapesti állatkertben sincs ilyen pók. Both Zoltán szerint legközelebb Bécsből lehet szerezni ilyen vakcinát, egy ampulla több százezer forintba kerül. Ha valakit megmar egy fekete özvegy, öt órán belül megfulladhat. A méreg hatása 1-2 óra múlva jelentkezik, fájdalommal, lázzal, izzadással, hányással, rossz közérzettel jár. Azonnal orvoshoz kell vinni a beteget, de előtte érdemes elszorítani vagy jegelni a csípés feletti területet – tette hozzá a szakember.