Mérges gázt találtak egy New York-i ENSZ-irodában

Foszgén gázt tartalmazó ampullákat találtak egy New York-i ENSZ-irodában – jelentette be a világszervezet egy szóvivője csütörtökön. A fiolákra az iraki fegyverzetellenőrzési bizottság (UNMOVIC) irodájának felszámolása közben bukkantak véletlenül. Az irodát azonnal kiürítették, és értesítették az amerikai rendőrséget, tűzoltóságot valamint az elnöki hivatalt.

A foszgénes ampullák a 90-es években Irakban végzett fegyverzetellenőrzésekből származnak, 1991 előtt gyártott mérges gázt tartalmaznak.

Az első hírekben ellentmondó feltevések vannak arról, hogy iraki gyártmányú lehetett-e a foszgén vagy esetleg az ENSZ fegyverzetellenőrei használták Irakban a levegőelemző készülékek beállítására.

Az ENSZ szóvivője csak annyit közölt, hogy “gramm nagyságrendű folyékony anyagot fedeztek fel, amely egyebek között foszgént is tartalmaz, és ez utóbbi veszélyes lehet”. Mint utólag megállapították: olajban oldott foszgénről van szó, ami egy elavult vegyi fegyverhez használt vegyület.

Az irodát azonnal megvizsgálták az ENSZ fegyverzetellenőrzési szakemberei, és megállapították, hogy az ampullák megfelelően le vannak zárva, ezért nem jelentenek veszélyt. A szakemberek az iroda levegőjében nem találtak mérgező gázokat.

A foszgén szénmonoxidból és klórgázból előállított anyag, amelyet sok mindenre, például műanyagok és növényvédőszerek gyártásához használnak az iparban. Az első világháborúban széles körben használták fojtógáznak.

Az iraki fegyverzetellenőrzési bizottságot 1999-ban állították fel, azt kellett ellenőriznie, hogy Irak valóban felszámolta-e tömegpusztító fegyvereit. A bizottságot júniusban szüntette meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa.