Mérföldkő a rák elleni küzdelemben

Hajdúszoboszló – A méhnyakrák elleni védőoltással új korszakához érkezett a betegséggel szembeni harc: a szűrővizsgálatoktól idegenkednek a magyarok, az oltási fegyelem azonban nagyon jó.

Az új esély fényében a rákmegelőző, illetve a rákos elváltozások szűrésének, diagnosztikájának, terápiájának áttekintését tűzte napirendjére március 23-24-én megtartott XVII. tudományos ülésén a Magyar Nőorvos Társaság Cervixpathologiai Szekciója.

A hajdúszoboszlói konferencia kapcsán Hernádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Nőgyógyászati Onkológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a Cervixpathologiai Társaság elnöke a Napló érdeklődésére kifejtette: a méhnyakrák kialakulásában a humán papillóma vírus (HPV) különböző típusai, leggyakrabban négy fajtája okoz betegséget a női nemi szerveken. Közülük a 16-os és a 18-as felelős a rosszindulatú daganatokért, a méhnyakrákért, a 6-os és a 11-es pedig a nemi szerveken előforduló jóindulatú elváltozásokért (szemölcsök).

E négy vírus ellen nyújt teljes védettséget az a védőoltás, mely mérföldkő az orvostudományban, hiszen eddig nem létezett egyetlen rosszindulatú daganat ellen sem védőoltás.
A HPV-nek azonban sokkal ritkábban, de előforduló típusai is bajt okozhatnak, ezért továbbra is nagy jelentőségű a szűrővizsgálat.

Miután ismertté váltak a felelősök, így a citológiával kombinálva a HPV jelenlétét is vizsgálják a nemi szerveken. A vírus már akkor kimutatható, mielőtt sejtelváltozásokat okoz. A HPV jelenléte még nem jelenti rákmegelőző állapot vagy méhnyakrák kialakulását, pusztán jelzi az abszolút magasabb kockázatot. Amint azt Hernádi professzor hangsúlyozta, az oltás és a rendszeres szűrés eredményeként gyakorlatilag teljesen visszaszorítható lenne ez a betegség.

A megelőző vizsgálatok megkezdését és az oltás beadását még a nemi élet megkezdése előtt javasolják a szakemberek.

A méhnyakszűrést negatív lelet esetén háromévente tartják elegendőnek, ám számos más nőgyógyászati baj hatékony megelőzése érdekében évente ajánlatos nőgyógyászati vizsgálatra járni. A védőoltás azonban nem csak serdülőknél hanem ezt követően is ajánlott, akkor is, ha valakinek a szervezetében már megtalálható valamely HPV vírus a négy közül, mert a többi ellen védelmet nyújt.

Hazánk a méhnyakrák okozta elhalálozásban az „előkelő” harmadik az unióban. Hernádi Zoltán szerint ennek oka elsősorban az, hogy a szűrővizsgálatoktól idegenkedik a magyar lakosság.

Érdekes viszont, hogy az oltási fegyelem a kötelező oltásokat tekintve nemzetközi összehasonlításban nálunk a legjobb. Az orvosok ezért remélik, hogy amennyiben a méhnyakrák elleni védőoltást az egészségbiztosító támogatja, abszolút pozitív hatást vált ki.

– Mindnyájunk érdeke, hogy a drága szer az önálló keresettel nem rendelkező tinédzserek számára is elérhető legyen, hogy legalább 70 százalékuk oltásban részesüljön – hangsúlyozta Hernádi professzor. Érdeklődésünkre elmondta, a döntéshozatalhoz szükséges dokumentáció az egészségbiztosítónál van, július végére ígérik a döntést.

T. I.