Mérföldkőhöz érkezett a Hell Energy 4,5 milliárd forintos beruházása Szikszón

A Hell Energy szikszói üzemének a látványtarve
A Hell Energy szikszói üzemének a látványtarve
A gazdasági hírek olvasói manapság már fel sem kapják a fejüket egy olyan hír hallatán, hogy egy néhány éve, adókedvezmények miatt letelepedett, újabb multinacionális cég vonul ki Magyarországról. Éppen ezért különleges, ha egy pozitív ellenpéldáról tudunk beszámolni, ráadásul éppen a hátrányos helyzetű észak-magyarországi régiót érintően.

A Hell Energy Magyarország Kft. lokálpatriotizmusa 2006-os alakulása óta töretlen. Ezt a filozófiát igazolja az a 2008-as vállalati döntés is, amely szerint a termékeit jelenleg már 22 országban értékesítő energiaital-gyártó termelésének döntő részét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón kívánja megvalósítani a jövőben.  A 4,5 milliárd forint összértékű beruházás keretében egy csúcstechnológiát képviselő töltőüzem, illetve egy 6,000 négyzetméteres logisztikai központ épül a 3-as számú főút mellett, Szikszó határától másfél kilométerre. A beruházáshoz a Hell Energy uniós pályázatokon elnyert támogatásokat is felhasznál, összesen több mint 1,1 milliárd forint értékben, elsősorban technológiai fejlesztésre.Egyedülálló technológia a magyar üdítőiparban

A fémdobozos kiszerelés gyártásához a töltősor Németországból érkezett, amely kapacitását és technológiáját tekintve is egyedülálló lesz az üdítőital-gyártás iparágában Magyarországon. A palackozás- és csomagolástechnika csúcsminőségét képviselő, német Krones cég november közepén, több napon keresztül, több mint 30 kamionnal szállította Magyarországra a helyszíni összeszerelésre váró töltősort. A „lego-szerűen”, üzemkész elemekből összeállítható berendezést a német gyártó 2011. január elején teszteli és a sikeres próbaüzemet követően adja át a magyar energiaitalgyártónak. Becslések szerint így a terv szerinti termelés február közepén indulhat el a vadonatúj üzemben.

A Hell Energy választása a professzionális minőség mellett azért esett a német gyártmányú berendezésre, mert – ellentétben az eddig külföldön, bértöltésben igénybe vett gépsorokkal – az új töltőberendezés a Hell energiaitalok teljes termékpalettáját képes tölteni (250 ml, 355 ml és 473 ml). A modern töltőgép 0-24 órás üzemmódban, a Magyarországon elérhető legnagyobb kapacitást tudja majd biztosítani, ami azt jelenti, hogy a fémdobozos gépsoron óránként 48 000 doboz Hell energiaital készül el.

Szépülő környezet

Az üzem építésével párhuzamosan az infrastruktúra-fejlesztés is zajlik a gyár környezetében: a szállításban részt vevő tehergépjárművek biztonságos közlekedésének érdekében a terület előtt egy körforgalmat építetnek a főúton. November elejére az üzem belső úthálózata is elkészült, a kerítés kialakítása közel 80 százalékban befejeződött. A jelenleg folyamatban lévő tereprendezési munkálatokat és parkosítást követően az üzem környezete is készen áll a próbatermelés január 3-ára tervezett indítására. A sikeres próbaüzem után a gyár átadására – a tervek szerint – legkésőbb március 31-én, ünnepélyes keretek között kerül sor.