Fiatal tehetség

2020.02.04. 18:00

Harmadszor országos bajnok

Hosszútávú versenyeken teker a hegyi kerékpáros fiatalember.

Horváth Imre

Izsó Norbert versenyszituációban

Forrás: Magánarchívum

Izsó Norbert 11.-es a szikszói Szent Márton katolikus Gimnáziumban, emellett pedig tavaly már harmadszor lett zsinórban a korosztálya legjobbja a Mountain Bike Top Maraton országos sorozatban.

Meglátta, megtetszett

– Szilvásváradon voltunk kirándulni, ami az egyik legnagyobb versenyhelyszín Magyarországon, amikor éppen megrendezték az ottani versenyt, és nagyon megtetszett nekem. Így elkezdtem érdeklődni iránta, utánanéztem, és elhatároztam, hogy ezt én is szeretném csinálni. Akkor 12 éves voltam, és szerencsére a szüleim rögtön támogattak – vallott a kezdetekről Norbi.

A versenyzéshez egy csapat adja a hátteret, amelyet saját maguk hívtak életre, és amelynek égisze alatt néhány fiatal versenyzik még Norberten kívül, szintén jó eredményekkel.

Az olimpiai krossz-, vagyis XCO-versenyeken indulnak. Ennek van egy rövidebb változata, amelyet négy-öt kilométeres, kialakított pályán rendeznek meg, és több kört kell a versenyzőknek teljesíteniük. Illetve van egy maratoni része, amelyen 60-70 kilométeres távot kell megtenni.

– Mindkettő terepen, erdős pályán van megrendezve, függetlenül az időjárás viszontagságaitól. Én ezeken kezdtem versenyezni, és ezeken versenyzem jobbára. Bár tavaly már két országútin is elindultam, amelyeken szintén dobogós helyezéseket értem el – tudtuk meg Norbitól.

A versenysorozat 2019-ben öt versenyből állt, amelyet harmadszor sikerült a legjobban teljesítenie, és országos bajnokként zárnia az évet – ezúttal az U19-esek között. 2017 és 2018-ban még a rövidtávon gyűjtötte be a bajnoki címet, míg 2019-ben ez már a hosszútávon sikerült. Ahhoz, hogy tavaly övé lehessen a Top Maraton bajnoki cím minden versenyen dobogón kellett végeznie: egy harmadik és egy második hely mellett három győzelmet sikerült abszolválni.

Idén komoly váltás következik Norbert életében, ugyanis már a felnőttek között fogja megmérettetni magát, ami komoly kihívást jelent, így jelenleg a májusi nyitóversenyre készül. Heti 5-6 edzést tart, amelybe a tekerés mellett heti két konditermes edzés is tartozik. A két edzéstípust két külön edző felügyeli, februárban pedig várhatóan kéthetes edzőtáborba is utazik majd a hatékonyabb felkészülés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában