Merényletek Párizsban – Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket

Berlin – Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt – jelentette be szombaton a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek “Németország ellen is irányultak”, és Németország “továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van”.

A merényletek miatt a szövetségi rendőrség “jelenlétét” hangsúlyosabbá tették, és a rendőrök “robosztusabb” felszerelést viselnek. Továbbá megerősítették a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán, és mindenben támogatják a francia partnerek munkáját – ismertette a belügyminiszter.

A “helyzet komoly, ezért összetartásra van szükség a kormányban és parlamentben, a lakosságban és Európában” – emelte ki Thomas de Maiziere.

A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta, hogy jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.

A belügyminiszter elmondta, hogy a francia partnerek megadták az egyik ismert merénylő nevét, de a német adatbázisokban nem találtak adatokat róla.

Thomas de Maiziere hozzátette: az eddiginél is szorosabb megfigyelés alá vonták a veszélyes, erőszakra hajlamos szélsőséges iszlamistákat, és azokat a szélsőjobboldaliakat is, akik a hatóságok megítélése szerint “reagálhatnak” a párizsi merényletekre.

A CDU politikusa hangsúlyozta: “belügyminiszterként és felelős politikusként” nyomatékosan kéri, hogy senki ne kapcsolja össze “elhamarkodottan” a merényletek és a menekültválság ügyét.

Németországban valamennyi parlamenti (Bundestag) párt a leghatározottabban elítélte a merényleteket. A CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD), az ellenzéki Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt jelezték, hogy nem szabad összekapcsolni a menekülthullámot a támadásokkal, és nem szabad “általánosító gyanút” megfogalmazni a menekültekkel kapcsolatban.

Angela Merkel kancellár után Joachim Gauck szövetségi elnök is sajtónyilatkozatban fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a francia néppel.

Az államfő hangsúlyozta: “a gyilkosok iránti haragból” határozottságnak és a védekezőképességnek kell kiformálódnia. A szombatra virradó “éjszaka mindannyiunkat megrázott, szembesített minket félelmeinkkel és mély gyásszal töltött el. Mindazonáltal nem a terroristáké lesz az utolsó szó. Nem ez az éjszaka lesz az utolsó szó” – húzta alá Joachim Gauck.

A belügyminiszter utasítására valamennyi kormányzati épületnél félárbocra eresztették a zászlókat. A berlini francia nagykövetség épületénél több ezren gyertyákkal, virágokkal jelezték részvétüket.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s