Merényletek Párizsban – Megerősíti határainak védelmét Hollandia

Amszterdam/Brüsszel – Megerősíti határainak védelmét, köztük a repülőterek ellenőrzését a párizsi merényletsorozatot követően Hollandia – jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton.

Hollandia ezennel harcba száll az Iszlám Állam terrorszervezet ellen – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden Franciaországba indulót és onnan érkezőt szigorúan ellenőriznek, beleértve a repülőtereket és a vonatokat is. Minden biztonsági szolgálat magas szintű készültségben van – tette hozzá.

“Értékeink és szabályaink erősebbek, mint a fanatizmusuk” – fogalmazott a miniszterelnök a merénylőkre és megbízóikra utalva. Leszögezte, hogy Hollandiának ellensége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet, amellyel mostantól háborúban áll. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a hittel, nem az iszlám ellen lép háborúba az ország.

Mark Rutte rendkívüli tanácskozásra hívta több miniszterét szombaton a francia fővárosban elkövetett, 128 emberéletet követelő merényletsorozat tanulságainak megvizsgálására. Tárgyaltak a biztonsági szolgálatok megerősítéséről, a határok, repülőterek és állomások fokozott ellenőrzéséről. Az ország terrorfenyegetettsége a holland nemzeti biztonsági és terrorizmusellenes koordinátori hivatal (NCTV) korábbi bejelentésének megfelelően továbbra is “jelentős” szinten marad, ami azt jelenti, hogy fennáll a fenyegetettség veszélye, de nincs konkrét előrejelzés erre vonatkozóan.

Vilmos-Sándor holland király írásos nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását és együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a francia néppel. Kiemelte: “nem engedhető meg, hogy legnagyobb értékeinket, a szabadságot és a szolidaritást elvegyék tőlünk”.

Geert Wilders, a jobboldali populista Szabadságpárt (PPV) vezetője szerint az iszlám nem tartozik Európához. “Ez a vallás erőszakot, veszélyt hordoz” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy meg kell tisztítani az országot az iszlámtól, és le kell zárni a határokat.

Szombat délután kiürítették és átvizsgálták az Air France légitársaság Párizsba induló járatát az Amszterdam-Schiphol repülőtéren, miután fenyegető üzenet érkezett az egyik közösségi oldalról. Robbanószerkezetről vagy a repülést és az utasok biztonságát veszélyeztető más eszközről nem érkezett jelentés.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s