Helyi közélet

2015.07.20. 12:04

Harcosok és látogatók ostromolták a sárospataki várat

Sárospatak - A történelmet és a jelen látnivalóit is népszerűsítette a pataki program.

Sárospatak - A történelmet és a jelen látnivalóit is népszerűsítette a pataki program.Hatodik alkalommal rendezték meg a XVII. századi katonai életet bemutató, a Rákócziak korát megidéző hadászati programot és várostromot a sárospataki Rákóczi-várban az elmúlt hétvégén.

A szombati megnyitó és felvonulás után elhangzott a 17. századi áldás, s kezdetét vehette a Várkertben a tábori mustra és a korabeli hadi bemutatók sora, a következő résztvevőkkel: Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület; Bethlen Garden, Kassa; Mare Temporis Alapítvány, Budapest; Pálffi Kompánia, Tata; Fringa, Pozsony; Polish Regiment, Lengyelország. A Sütőházban eközben főttek-sültek a 17. századi ételek, amelyek mellé Magyarország jeles történelmi fesztiváljainak meghatározó szereplői, a Héttorony Hangászok muzsikája szolgáltatta a zenei aláfestést.

Eredeti, korabeli

Természetesen az eredeti dallamokat korabeli hangszereken és ők is korhű viseletben mutatták be. Egyébiránt készült kenyér, kalács, perec, sült hús és különféle rétesek, mindezeket a látogatók legnagyobb sajnálatára viszont csak a csatában megfáradt harcosok fogyasztották el estebédre, a nézők előtt, akiknek ebből pusztán a látvány jutott.

Látványosan

Vasárnap megismétlődtek a hadi bemutatók, s miként az előző napon, talán a legtöbb látogatót ekkor is az ostromjelenet és a nyílt színi csata vonzotta az Olaszbástya Bodrog felőli részén. Mintegy 70–80-an küzdöttek, puskák és ágyuk is dörrentek, de végül kézi tusával dőlt el a győzelem. Minthogy belépőt nem szedtek, pontosan nem tudták megmondani a Rákóczi Múzeum dolgozói, hány látogatója volt a várnak, de falai között mindenképp több százan fordultak meg mindkét napon.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában