Merénylet áldozata lett a két tűzszerész Afganisztánban

Jól előkészített, nagyobb csapat által végrehajtott merényletek áldozata lett az afganisztáni NATO-misszió keretében szolgálatot teljesítő magyar alakulat két tűzszerésze – erre a megállapításra jutott a tragédiák hátterét vizsgáló katonai szakértő csoport. A vizsgálat előzetes jelentését szerdán ismertette az Országgyűlés Honvédelmi bizottságával Szekeres Imre honvédelmi miniszter és több katonai vezető, köztük Havril András vezérkari főnök. A történtek ellenére sem vetődött fel a kormányban és a katonai vezetőkben, hogy visszahívják Afganisztánból a magyar katonákat, netán a tűzszerészeket.

A magyar tűzszerészeket tőrbe csalták, ők voltak a merénylők célpontjai – hangsúlyozta Havril András a zárt ülés utáni sajtótájékoztatón. Június 10-én Kovács Gyula posztumusz hadnagy egy profin elkészített, távirányítással működésbe hozott bombának esett áldozatul, míg július 12-én Nemes Krisztián posztumusz őrnagy egy hagyományos taposóakna felrobbanásakor hunyt el, amelyet egy csalinak földbeásott robbanószerkezet közelében helyeztek el a merénylők.

A vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy Nemes Krisztián azért nem viselt védőfelszerelést, mert nem is készült hatástalanítani a bombát, hanem parancsnokként csak a körülményeket derítette fel, és ekkor robbant fel a rejtett taposóakna.

A magyar katonai vizsgálat megállapította azt is, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet Afganisztánban. A NATO által a déli országrészben végrehajtott műveletek következtében a lázadók és terroristák észak felé terjesztették ki működésüket, arra területre is, ahol a körülbelül 200 magyar katona fenntartja a tartományi újjáépítési csoportot. A nyugati szövetségeseknek most már sokkal több áldozatuk van Afganisztánban, mint Irakban. A lázadók megváltozott harcmodorának egyik eleme az, hogy az összes nyugati nemzeti alakulat mellett működő tűzszerészekre külön is vadásznak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt emelte ki a bizottsági ülésen elhangzottakból, hogy mind az öt parlamenti párt támogatja a magyar missziós vállalás folytatását. Lázár János, a bizottság fideszes elnöke ezzel egyetértett, hangsúlyozta azonban, hogy 2002-ben nem az Országgyűlés, hanem a kormány engedélyével mennek külföldre szolgálni magyar egységek. Mindez azt jelenti, hogy a kormány felelőssége megteremteni az ilyen missziók teljesítésének feltételeit – tette hozzá Lázár János. A bizottság célja nem az volt, hogy a magyar katonák esetleges visszahívásáról tárgyaljanak, így ez szóba sem került az ülésen – mondta a testület ellenzéki elnöke.

Lázár János elmondta még, hogy a bizottság azt a választ kapta: minden feltétel adott a küldetés folytatásához, és nincs szükség a magyar honvédség missziós stratégiájának felülvizsgálatára. A fideszes politikus mindazonáltal úgy gondolja, hogy a történtek után bőven van tennivalója a kormánynak és a vezérkarnak egyaránt. Az afganisztáni biztonsági helyzetet látva valószínűsíthető, hogy nem ez volt az utolsó két magyar áldozat – mondta Lázár János, aki felajánlotta a Fidesz nevében, hogy akár a költségvetés módosításával is adhassanak több pénzt a magyar csapatnak, működési feltételeik javítására.Sporthírek