Merénylet a csecsen elnök ellen?

Ramzan Kadirov csecsen elnök szóvivője kedden cáfolta, hogy merényletet kíséreltek volna meg a politikus ellen. Az orosz Regnum online hírügynökség korábban azt írta, hogy egy hajszálon múlt a csecsen elnök élete.

A Regnum hétfőn egy helyi biztonsági emberre hivatkozva közölte: a csecsenföldi Gudermeszben egy nyilvános eseményen pisztollyal rálőttek az elnökre, a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel való találkozójának előestéjén. A neve elhallgatását kérő biztonsági forrás azt mondta, hogy a testőrök ébersége akadályozta meg a merényletet, az utolsó pillanatban. Egyikük fejsérülést szenvedett, állapota nem ismert. A Regnum úgy tudja, hogy a csecsen biztonsági erőket a legmagasabb készültségbe helyezték a merényletkísérlet után.

Egy moszkvai rádiónak a csecsen elnök szóvivője azonban kedden azt mondta, hogy a Medvegyevvel való tárgyalás előtti napon Kadyrov nem is Gudermeszben volt, hanem Jaroszlavlban.

Medvegyev és Kadirov pénteken találkoztak, hogy megvitassák a csecsenföldi újjáépítést illetve az októberi helyi parlamenti választásokat. Kadirov apja, Csecsenföld korábbi elnöke bombamerényletben vesztette életét 2004 májusában.