Méreg helyett vitamint a gyümölcsökbe!

A növényvédő szerek használatának szigorú korlátozását és a helyettesítés elvének támogatását kéri a kormánytól, a szakminisztériumoktól és az Európai Parlament magyar képviselőitől a Levegő Munkacsoport. A tavalyi adatok szerint a vizsgált hazai zöldségek és gyümölcsök négy százalékában találtak nem engedélyezett hatóanyagot, míg 36 százalékukban különböző szerek maradványaira bukkantak a szakemberek. Az importtermékek majdnem hetven százaléka volt szennyezett.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a kormányt, különösen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, illetve az Európai Parlament magyar képviselőit, hogy álljanak ki az egészség védelme mellett. A civil szervezet azt szeretné, ha az Európai Unióban most készülő rendeletnél Magyarország határozottan kiállna a permetezőanyagok engedélyezésének szigorítása mellett és támogatná, hogy a különösen veszélyes anyagokat kevésbé károsakkal váltsák ki. A Levegő Munkacsoport arra kéri az Európai Parlament képviselőit, hogy amennyiben a rendelettervezet nem korlátozza az egészségre káros anyagok használatát a mezőgazdaságban, akkor azt ne szavazzák meg – áll a szervezet közleményében.

A Levegő Munkacsoport a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat tavalyi vizsgálatára hivatkozik. Eszerint a legnagyobb egészségügyi kockázatot idehaza az alma, a bogyós gyümölcs (eper, egres, ribiszke), a csemegeszőlő, a kajszibarack, a körte és a saláta jelenti. A korai, üvegházi zöldségeken átlagban több a mérgező anyag, mint a nyári, szezonális termékeken. A felmérések szerint a hazai árukon kevesebb a permetező szer maradék, mint az import gyümölcsökön és zöldségeken.

A kutatás szerint a vizsgált magyar zöldség és gyümölcs 4,1 százalékában mutatták ki nem engedélyezett hatóanyag jelenlétét, további 36,2 százalékban pedig nem kifogásolt, de mérhető mennyiségben főként gomba- és és rovarölő szerek hatóanyagaira bukkantak a szakemberek.

A külföldről behozott zöldségek és gyümölcsök esetében még ennél is rosszabb volt a helyzet. A déligyümölcsöknél összesen 84 darab grapefruitból 82-ben, 140 darab citromból 121-ben és 99 mandarinból 88-ban mutatták ki valamilyen szer jelenlétét. A vizsgált paprika 70, a paradicsomnak pedig 65 százalékában lett pozitív a teszt.

Mérhető mennyiségben a minták 67,7 százaléka tartalmazott hatóanyag maradékot.
A tanulmány rámutatott, hogy az Unió tagállamaiból érkezett zöldségek és gyümölcsök nagyobb százaléka tartalmazott határérték feletti-, illetve kimutatható, de nem kifogásolt mennyiségű szermaradékot, mint az egyéb külföldi országokból származó minták.