Mercedes helyett BMW-gyár Miskolcon?

Illusztráció - Mercedes helyett BMW-gyár Miskolcon?
Illusztráció - Mercedes helyett BMW-gyár Miskolcon?
Miskolc – Miskolc neve is felmerült a BMW tervezett új autógyárának lehetséges helyszíneként.

Egy német üzleti lap szerint a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, és egyaránt azt szorgalmazzák, hogy az ország elmaradott keleti térségében hajtsák végre a munkahelyeket teremtő és csúcstechnológiát meghonosító beruházást. Szlovákiából Kassa, Magyarországról pedig Miskolc szerepel a lehetséges helyszínek között. Az újság szerint azonban az euróövezeti államadósság-válság, illetve a gyenge európai piac miatt egyre csökken annak esélye, hogy a cég Kelet-Európába telepítsen egy ekkora beruházást. Sokkal valószínűbb, hogy Brazíliában vagy Mexikóban építenek új üzemet.

Az Észak-Magyarország kérdésére, hogy mit tud erről a megyeszékhely vezetése, dr. Kriza Ákos polgármester jelezte: „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy Miskolc jelentős beruházások valósuljanak meg. Az autógyár Miskolccal közvetlenül még nem vette fel a kapcsolatot, de egy ilyen nagy cég Magyarországra való esetleges jövetele nemzetstratégiai kérdés és az egyeztetések kormányzati szinten történhetnek. Az biztos, hogy Miskolcon mind a terület, mind a szakképzés, mind a munkaerő tekintetében minden feltétel adott a BMW tervezett beruházásához.”

Hozzátette: Magyarország autógyártó nagyhatalommá válhatna, ha az ország minden pólusában – így Észak-Magyarországon is – lenne autógyártás.

A hírt olvasva Angyal Zoltán, az Észak-Magyarország levelező fórumának, az Agorának egyik tagja megjegyezte: a Mercedes kecskeméti tapasztalatai alapján minimum 300-400 hektáros egybefüggő terület kellene, amit fel lehetne ajánlani a BMW-nek. Aggodalmát fejezte ki ugyankkor, hogy ilyennel nem rendelkezik az önkormányzat. Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője azonban megerősítette: dolgoznak azon, hogy a megfelelő terület megléte ne legyen akadálya egy ilyen beruházás elnyerésének.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .