Menzai étkeztetés: inkább helyi forrásból

Debrecen – A gyermekeknek friss, magas tápértékű, vegyszermentes élelemhez kell jutni.

A közétkeztetésben a gyermekek asztalára kerüljön minél több egészséges, lehetőleg helyi forrásból származó élelmiszer, aminek érdekében az iskolák, az óvodák, a bölcsődék fenntartóinak és intézményvezetőinek mindent meg kell tenniük – fogalmazta meg közösen aláírt felhívásában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Az ombudsmanok szerint a gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy friss, magas tápértékű, vegyszermentes élelemhez jussanak. Ennek az igénynek a gyakran távoli, nehezen ellenőrizhető forrásokból származó, tartósítószerekkel és sokféle egyéb adalékanyaggal kezelt olcsó tömegáru nem képes megfelelni.

A biztosok szerint felmérések igazolják a fiatalok egészségét nap mint nap veszélyeztető táplálkozási szokások terjedését. Különösen az alacsony jövedelmű, illetve a reklámok csábításával szemben kritikátlan családok gyermekei vannak kitéve nem lebecsülhető kockázatoknak. A közoktatás csak úgy tehet eleget az egészségneveléssel kapcsolatos kötelezettségének, ha egy másfajta táplálkozási kultúra példájával szolgál.

Hasznos tapasztalatok

– Ha a tanulók az iskolában (és otthon) a saját vidékükön termelt étellel, itallal találkozhatnának, ez erősítené bennük a szülőföld megbecsülését, valamint az oktatás és a helyi társadalom közötti kapcsolatot. Ha pedig az iskolakertben maguk is részt vehetnének táplálékuk előállításában, a gyümölcsészet vagy a zöldségtermesztés terén szerzett hasznos tapasztalat nemcsak biológiai ismereteiket gyarapítaná – esetleg pályaválasztásukat befolyásolná – hanem környezeti tudatosságukat is erősítené – jelentették ki a biztosok felhívásukban.

HBN