Mentőszolgálat: A kórházkeresés nem okozott időveszteséget a targonca alá szorult férfi ellátásakor

Folyt a targonca alá szorult sérült ellátása miközben a mentősök a legmegfelelőbb kórházat keresték neki, tehát a telefonálás, szervezés nem okozott időveszteséget – reagált Győrfi Pál,az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön arra a sajtóhírre, hogy öt-hat kórház is visszautasította a Baj községben súlyos sérüléseket szenvedett férfit, akit végül a fővárosi Merényi kórházba szállítottak a légimentők, ott azonban meghalt.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: Időbe telt míg a baji férfit kiszabadították a targonca alól és az is, míg a helyszínen a legsürgősebb ellátásokat megkapta. A fogadó kórház keresése a kezelés közben zajlott. Tehát a mentőhelikopter nem körözött a beteggel a levegőben kórházról kórházra, de az sem fedi a valóságot, hogy tehetetlenül a földön álltak volna a mentők. Addig is elláták a betegek, ameddig az őt azonnal fogadó Merényi Kórházba eljutottak – tette hozzá.

A férfi olyan sérüléseket szenvedett, hogy a területileg illetékes tatabányai kórház nem lett volna képes ellátni, ezért nem tudta vállalni a fogadását.

Győrfi Pál azt nem mondta el, hogy pontosan hány kórházban próbálkoztak a mentők, mint mondta, a fővárosban szerda este 4 ügyeletes kórház volt: a János, az Árpád, a Péterffy és a Merényi.

A szóvivő úgy tudja, a Péterffyt valóban felhívták a mentősök, ahol egyáltalán nem zárkóztak el a baji beteg fogadásától, de azt mondták: annyi a súlyos sérültjük, hogy ha találnak jobb megoldást, vigyék oda a férfit, ha nem, hozzák hozzájuk.

Az Árpád Kórház azt közölte a mentősökkel, hogy fogadják a beteget – mondta a Független Hírügynökségnek Küttel Péter az intézmény főigazgatója. Tehát nem igaz az a sajtóban megjelent állítás, hogy visszautasították a kérést. Igaz, az Árpád Kórháznak nincs mentőhelikopter leszállópályája, nyilván ezért vitték végül máshova a beteget – tette hozzá.

Ténykérdés, hogy a baji beteg területileg a tatabányai kórházhoz tartozott – mondta a Független Hírügynökségnek Balázs Magdolna a János kórház PR és marketing főmunkatársa. A mentősöknek azonban azért javasolták, hogy helyettük inkább a Péterffy ügyeletre vigyék a sérült férfit, mert ott a technikai felszereltség miatt jobb ellátást kaphatott – tette hozzá.

Holchacker Péter, az Egészségbiztosítási Felügyelet megbízott vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: ők is a sajtóból értesültek az esetről és csütörtökön hivatalból saját hatáskörben azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben.

A Komárom- Esztergom megyei Bajon szerda délután sérült meg egy férfi, amikor ráesett egy targonca. A baleset a régi laktanya területén történt.