Mentősöknek segítettek a miskolci lovagok

GPS-eket kaptak ajándékba a mentők
GPS-eket kaptak ajándékba a mentők - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Tíz GPS-t kapott a mentőszolgálat a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrendtől.

Manapság, az intelligens kütyük korában, már szinte minden olyan sofőr rendelkezik különböző navigációs eszközökkel, aki gyakran van úton. A modern mentőautókban is beépített helymeghatározó eszközök segítik a tájékozódást, ám a régi típusúakból hiányoknak az ilyen berendezések, pedig, aki időt nyer, életet nyer. Ezt az elvet tartották szem előtt a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend megyénkben élő illetékesei, akiknek köszönhetően mostantól a régi típusú helyi mentőkben is van GPS.

Behálózzák a világot

– Eredetileg a szent földön végzett gyógyító tevékenységet a rendünk a 13. századtól, ám napjainkban már a világ 37 országában működik a szervezet. A karitatív megmozdulások során mindig igyekszünk méltó, jó minőségű és használható ajándékkal támogatni az erre érdemes kiszemeltjeinket – hangsúlyozta Hollósy András, a lovagrend miskolci parancsnoka, akitől megtudtuk, a közel kétszázezer forint értékű adományt a rend saját forrásból fedezte. Hollósy András kiemelte, nem az adakozó alapítvány, hanem a mentésben résztvevő szakemberek választották ki a GPS típusát.

– Olyan berendezéseket hoztunk, melyeket magabiztosan alkalmaznak a mentők, hagytuk, hogy a bajtársak válasszák ki azokat – tette hozzá.

– Nagy segítség ez a bajtársaknak, hiszen évente átlagosan 30 000 riasztás és több mint 600 000 kilométer vár Miskolc mentőire – hangsúlyozta László Zsóka, a mentőszolgálat regionális szóvivője.

ÉM-JA


A helyszínelők rajza jelzi: itt történt az eset
Mezőkövesd - Arra jártak, ahol a baj történt, és segítettek is, mert szükség volt rá. Az arra járó szabadnapos életmentőknek köszönhetően nem lett nagyobb baj egy rosszullétből Mezőkövesden. Nem ez volt az első Az egyébként hivatásukból fakadóan életmentéssel is foglalkozó, de szabadidejükben p...

balra: Végső Tibor és Makár Bence
Miskolc - Az Újraélesztés Nemzetközi Napján, kedden ingyenes életmentő képzésen vehettek részt az érdeklődők az Országos Mentőszolgálat mentőállomásain országszerte. Megyénkben a miskolci mellett a tiszaújvárosi, a sátoraljaújhelyi, a kazincbarcikai és az encsi mentőállomáson várták az érdeklődő...