Mentőben meghalt férfi – részletek

Két kórház között a mentőben halt meg egy beteg pénteken Csongrád megyében. A férfi Mindszenten lett rosszul és a mentők a legközelebbi kórházba, Hódmezővásárhelyre szállították, de ott az új szabályok szerint már nem vehették fel további kezelésre, ezért át akarták szállítani a területileg illetékes szentesi kórházba. A beteget a hódmezővásárhelyi kórházban ellátták, állapota stabil volt, […]

Két kórház között a mentőben halt meg egy beteg pénteken Csongrád megyében. A férfi Mindszenten lett rosszul és a mentők a legközelebbi kórházba, Hódmezővásárhelyre szállították, de ott az új szabályok szerint már nem vehették fel további kezelésre, ezért át akarták szállítani a területileg illetékes szentesi kórházba. A beteget a hódmezővásárhelyi kórházban ellátták, állapota stabil volt, azonban út közben újra rosszul lett, megállt a szíve és meghalt.

A mindszenti tanyavilágban lett rosszul a 67 éves férfi. Krónikus légzési betegségben szenvedett. Pénteken hirtelen rosszul lett, mentővel a hódmezővásárhelyi kórházba vitték. A vizsgálatok után, mivel úgy ítélték meg, hogy nem súlyos az állapota, továbbküldték a szentesi kórházba. Oda, ahova a kórházreform óta a mindszentiek tartoznak. Útközben azonban újabb rohama lett és meghalt. A hódmezővásárhelyi kórház igazgatója szerint, ha nem kellett volna tovább küldeniük a beteget lehet, hogy nem hal meg.

“Szakmai megítélésem szerint nagyobb esélye lett volna, hogyha itt marad a kórházban. Ha nem kell tovább szállítanunk Szentesre, akkor másképp is alakulhatott volna” – mondta a Független Hírügynökségnek Kállai Gábor, a hódmezővásárhelyi kórház igazgatója.

Mindszenttől Hódmezővásárhely és Szentes is azonos távolságra van. A mentőknél azt mondják: azért nem Szentesre, vagyis a területileg illetékes kiemelt kórházba vitték a férfit, mert az oda vezető úton baleset történt. Ezért választották Hódmezővásárhelyt. Győrfi Pál szóvivő szerint munkatársai nem hibáztak a kórház kiválasztásával. Szerinte felmerül a kérdés, hogy a kórház megtette-e a szükséges intézkedéseket, megkapta-e a beteg a szükséges életmentő ellátást. “Kérdés továbbá, hogy gondoskodtak-e a kórházban a továbbküldéskor a megfelelő mentőkocsiról, hiszen ugyanaz a mentőápolós kocsival küldték tovább, amelyik beszállította a kórházba” – mondta Győrfi Pál szóvivő.

A kórház igazgatója szerint ők sem hibáztak. Az ügyben a minisztérium kérésére az Egészségbiztosítási Felügyeletet vizsgálatot indít.Sporthírek