Mentőben meghalt férfi – politikai megrendelésre gyártott ítéletről beszél a vásárhelyi polgármester

Vizsgálat nélkül politikai megrendelésre gyártott ítéletet az ÁNTSZ és a Egészségbiztosítási Felügyelet – így kommentálta Hódmezővásárhely fideszes polgármestere a tisztiorvosi hivatal szerda délutáni sajtótájékoztatón közzétett vizsgálati eredményt. Eszerint a vásárhelyi kórház felelős a mindszenti férfi haláláért, aki múlt pénteken két intézmény között a mentőben halt meg.

A vásárhelyi polgármester továbbra is kiáll a helyi kórház orvosai mellett és állítja: a beteget rendesen ellátták és rajtuk nem, csak az új beutalási rendszeren múlt a 67 éves férfi élete. Lázár János azt mondta, hogy a kórházban egészen szerdáig senki, semmilyen vizsgálatot nem végzett.

Szerda délután a Tisztiorvosi Szolgálat és az ÁNTSZ közös sajtótájékoztatója után készült el a vásárhelyi kórházban az a jegyzőkönyv, amelyben az áll, hogy: “a rendelkezésre álló szentesi lelet, valamint az ügyeletes orvos által végzett fizikális vizsgálat alapján megállapítást nyert, hogy a beteg közvetlen életveszélyben nem volt, állapotát stabilnak, szállíthatónak véleményezték, és mivel a fekvőbeteg ellátásra területileg illetékes osztály a Szentesi Belgyógyászati Osztály volt, ezért mentővel oda irányították” – ezt a tisztiorvosi szolgálat regionális szakfelügyelője, Somfay Attila készítette.

Szintén szerdán egy másik szakvélemény is készült a kórházban, ezt a vizsgálatot az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ megbízásából Erdélyi Zsuzsanna megyei szakfelügyelő főorvos végezte. Eszerint “Az ügyeletes szakorvos a kórelőzményi adatok, valamint az elvégzett fizikális vizsgálat, a beteggel történt kommunikáció alapján a beteg állapotát stabilnak értékelte” és ” döntésénél – mely szerint a beteget az őt beszállító mentőegységgel a Dr. Bugyi István Kórházba irányította – a jelenleg érvényben lévő sürgősségi és belgyógyászati fekvőbeteg ellátásra vonatkozó területi ellátási kötelezettséget vette figyelembe”.

Ezzel szemben a tisztiorvosi hivatal tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi kórház ügyeletes szakorvosa főnöke utasítására nem vette fel pénteken a belgyógyászati osztályra a mindszenti férfit. Ezt egy a mentőszolgálat által készített hangfelvétel tanúsítja, amelyet szerdán lejátszottak a sajtónak. A hatályos jogszabályok szerint az életveszély elhárítása valamennyi kórház kötelessége.

A hangfelvétel szerint a hódmezővásáhelyi kórház orvosa azt mondta: ” Reggel a főnök kiadta azt az utasítást, hogy hozzá se nyúljak a sürgősségi esetekhez… Rám fogják húzni a vizes lepedőt, pedig csak azt csinálom, amit nekem mondanak.” A orvost azután hívta fel a mentős, miután a kocsiban meghalt a beteg. Azt akarta megtudni, hogy a holttestet visszaviheti-e a hódmezővásárhelyi kórházba.

A hangfelvétel tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi kórházban semmilyen eszközös vizsgálatot nem végeztek a betegen mielőtt továbbküldték a szentesi kórházba. “Ült, lélegzett nem bukott le a székről. Néztem rá, nem volt halálközeli állapotban” – mondta a felvételen a hódmezővásárhelyi kórház orvosa a mentősnek. A mentősöknek akkor azzal indokolták, hogy ellátás nélkül továbbküldik a beteget, hogy az nem hozzájuk, hanem a szentesi kórházhoz tartozik.

A vizsgálatot végző két hatóság vezetője, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke és Falus Ferenc országos tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy feltételezhető a hódmezővásárhelyi kórház felelőssége, a mindszenti háziorvos, a szentesi kórház és a mentők valószínűleg nem hibáztak. A felügyelet elnöke szerint az sem zárható ki, hogy az ügy lezárása után büntetőjogi felelősségre vonás következik.