Helyi közélet

2010.07.30. 18:30

Támogatás több településnek, több házra megyénkben

<p>Felsőzsolca - Megyénkben 317-re módosult azon lakóingatlanok száma, amelyek újjáépítéséhez az állam támogatást biztosít. Felsőzsolcán 201 újjáépítendő házra ad támogatás a kormány. Mindezt Bakondi György jelentette be pénteki miskolci sajtótájékoztatóján.</p>

A megye elvégezte az első körben lejelentett, május-június hónapok vészhelyzetei során kihirdetett összedőlt vagy helyreállíthatatlan lakóingatlanok ellenőrzését. Ennek során az adatok jelentősen változtak, jelentette be Bakondi György miniszteri biztos a miskolci árvízi sajtótájékoztón pénteken. A kimutatás bővült három településsel (Alsóvadász, Gelej és Sajóecseg), de volt, ahol az ellenőrzés nem igazolta a bejelentett igény jogosságát (Háromhuta, Kazincbarcika, Taktaharkány). Akadtak újabb lakhatatlanná vált ingatlanok, amelyek az adott időszak esőzéseire vezethetők vissza, de olyanok is, amelyekről kiderült, hogy vagy nem lakás céljára használták, vagy pedig nem akkor sérültek meg, illetve az állapotromlás mértéke nem éri el azt a fokot, hogy az állami támogatás jogos lenne. Így megyénkben a korábbi 284 lakhatatlanként jelentett ingatlan helyett 317 (országosan 349) ingatlan pótlására kellett keretet biztosítani. A különbözetre a korábban bejelentett központosított tartalék a fedezet. Az ingatlanonkénti 9 millió forintos támogatással számolva a maradék 29 millió forintra módosul. Ez utóbbi változhat, többek között a biztosításból megtérülő összegekkel.

Már nem probléma


Pénteki miskolci programjának ismertetése során említette Bakondy György miniszteri biztos, hogy sikerült tisztázni a visszatérő problémát: akadályt jelent-e, hogy nincs a lakóingatlanok bontásához pénz. A biztos megütközött a felsőzsolcai önkormányzat kérésén, hogy az újjáépítésre biztosított támogatás 5 százalékát hadd használják erre a célra.

Visszakérdezett: „egyáltalán kiszámolták-e mennyi a 201-re módosult újjáépítendő ingatlan után járó 1 milliárd 809 milliónak az 5 százaléka?!” Ám most már ez is rendeződött, s megismételte a múlt heti bejelentést: a megyei önkormányzat árvízi adományszámlájára beérkezett pénzből minden érintett 120 ezer forintot kap készhez a jövő héten (ennek módjáról még folyik az egyeztetés).

Felvetettük: Ódor Ferenc közgyűlési elnök az eredeti bejelentéskor maga is elismerte, hogy ez csupán a töredéke a valós költségnek, vagyis talán valamennyi felhasználás mégis indokolt lenne. Bakondy György átengedte a választ Csöbör Katalint, az „illetékes” országgyűlési képviselőnek, aki kijelentette ő gyakorlatilag nap mint nap jelen van a településen, így bizton állíthatja: a bontás ezzel a 120 ezer forinttal megoldott, már nem jelent akadályt a romeltakarítás a felsőzsolcaiaknak. Ugyanis sokan felajánlották, hogy ingyen is elvégzik ezt a munkát, több építési vállalkozó pedig az építkezés fejében bevállalja. Azt is kimondta: „Felsőzsolcán időben mindenki feje felett fedél lesz.” Megtudtuk tekintettel arra, hogy Felsőzsolcán jelentős az újjáépítendő házak száma, megbízott építésvezetőt jelölt ki, a Kós Károly Egyesüléstől, amely máris számos használható tervet letett az önkormányzat asztalára.

Új bejelentés volt, hogy az önkormányzati kötelező feladatot ellátó intézmények közül egy sem dőlt össze, a fejlesztési projekteket a belügyminiszter koordinálja, amelyekbe olyan szempontokat is beépítenek, mint energiatakarékosság és a környezetbe illő arculat.

Összehangolt cselekvéssel

Dr. Balázs István, az Észak-Magyarországi Államigazgatási Hivatal vezetője bejelentette: azon vannak, hogy segítsék az újjáépítést: az önkormányzatokat, ha kérik, a rendeletalkotásban, figyelemmel kísérik, szakmailag felügyelik az első fokú építési hatóság munkáját, és minden erejükkel azon vannak, hogy serkentsék és összehangolják az államigazgatási szervek munkáját, hogy az eredmény gyors, szakszerű és törvényes legyen.

A megyei rendőrfőkapitány, Vereckei Csaba azt ígérte, hogy az újjáépítés során is helyt állnak: megőrzik a felhalmozott értékeket is, az újjáépítési területekre fokozottan vigyáznak. Heti értékeléseket tartanak, s ha kell, azonnal beavatkoznak.

„Végleges vízvédekezés”

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől Tóth Tamás arról számolt be: sorra indulnak az árvízvédelmi és a csapadékvíz-elvezetésre szolgáló beruházások, 95 százalékos támogatással, s további új pályázatok is jelennek meg, amelyekhez a mindössze 5 százalékos önrészhez is 75 százalékos támogatás igényelhető a Belügyminisztériumtól.

- ÉM-SzK -

„Vonják be a cigányokat!”

Farkas Flórián romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos azt hangoztatta: az újjáépítésben nyugodtan számíthatnak a bölcs cigányvezetőkre, s kérte, vonják be a cigányokat a helyreállításba. Kellő szervezettség mellett nem csak saját házaik újjáépítésénél, de akár más településeken is bevethetők, mondta, amivel jó volna, ha élnének a generálkivitelezők. Egyrészt enyhít a cigányok munkanélküléségén, másrészt pedig „csak hadd izzadjanak meg”.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában