Mentőautókban csempésztek fegyvert az irániak – wikileaks

Az iráni Vöröskereszt mentőautóiban csempésztek be fegyvert és ügynököket Libanonba a Hezbollah és Izrael 2006-os nyári háborújában – állítja amerikai diplomatáktól szerzett információkra hivatkozva a wikileaks. Az internetes oknyomozó hírportál vasárnap nyilvánosságra hozott 250 ezer oldalas dokumentumainak egyike egy Dubaiból származó 2008-as bizalmas jelentés, amelyben állítólag egy iráni informátor beszél arról, hogy az iráni forradalmi gárda tagjait szállították a mentőkön 4 éve a libanoni ütköző övezetbe.

Az iráni informátor állítólag arról is beszámolt, hogy Libanonban a Vöröskereszt kórházának ellenőrzését átadták a Hezbollah tagjainak, a Síita párt főtitkára, Hasszan Naszrallah kívánságára.

Izrael és az Egyesült Államok már korábban is azzal vádolta meg Iránt, hogy pénzzel és hadifelszerelésekkel támogatják a libanoni Hezbollahot.

Az Izrael és a Hezbollah közt zajlott 2006-os nyári háború egy hónapos harcai miatt Libanonban 1200-en haltak meg, főként civilek. Izraelben 160 volt a halálos áldozatok száma, akiknek többsége katona volt.