Mentőállomást avattak Záhonyban

Mentőállomást avattak Záhonyban
Három kocsiállásos, 60 millió forintos beruházásban elkészült mentőállomást avattak szombaton Záhonyban, amely Tiszakönyök tizenegy települését szolgálja majd.

Az avatáson Takács Zoltán, az OMSZ főigazgatója méltatta és köszönte meg a szaktárca, a megyei fejlesztési tanács és a határváros példás összefogását, amely révén megszűnt megyénkben az egyik – mentőellátási szempontból – fehér folt.

Köszöntőjében Háda Imre polgármester emlékeztetett: Záhonyban a forgalmas határátkelőhely, a vasúti átrakókörzet, valamint egyáltalán nem utolsósorbana a tizenöt percen belüli elérhetőség okán már évekkel ezelőtt indokolt lett volna mentőállomást építeni.

A türelem gyümölcse

Az önkormányzat fél évtizeddel ezelőtt kezdeményezte a beruházást, amelyhez azonban a financiális feltételeket csak 2003-ra sikerült megteremteni. A városvezető elmondta még, a mentőállomáshoz a szaktárca 30, a Megyei Területfejlesztési Tanács 20, a város 10 millió forinttal és ingyen telekkel járult hozzá, míg az épület berendezését a tiszakönyöki települések segítették anyagilag.

Az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára, dr. Vojnik Mária mentőállomás építése körüli korábbi problémákra utalva aláhúzta, a kompromisszumkészség, a türelem és az együttműködés gyümölcse a létesítmény. A megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra a megállapodásra, amit az OMSZ és a Megyei Fejlesztési Tanács kötött, s amelynek értelmében a decentralizált forrásokból mentőállomások építésére is fordítanak anyagiakat. Gazda László kifejtette még, uniós és központi pénzekből az utóbbi másfél évben közel 6 milliárd forintot sikerült „lehívni” megyénk egészségügyi létesítményeinek fejlesztésére és bővítésére.

K.B.